Община Сатовча с втори опит да влезе в рекордите на Гинес със своите над 1000 чешми

Община Сатовча ще наеме съдия от Световните рекорди на Гинес, за да кандидатства повторно за сертифициране на световен рекорд за наличието на най-голям брой чешми за обществено ползване на територия от 332,6 кв. километра.

Решението е на Общинския съвет и е на основание Закона за местно самоуправление и местна администрация. Съветниците дадоха съгласие кметът д-р Арбен Мименов да организира наемането на съдия от Световните рекорди на Гинес. Средствата, необходими за изпълнението на кандидатурата, ще бъдат осигурени от общинския бюджет.

На територията на община Сатовча водата тече на много места, тече на хиляди места. И носи със себе си емоцията на този, който е построил от сърце и душа чешмата. На човека, който сякаш е вградил и част от себе си в нея. Защото тук, по тези земи, има нещо неписано, но известно на местните хора – ако не си построил поне една чешма за хаир или не си посадил едно дръвче, все едно не си живял. И затова почти навсякъде в Сатовчанско чешмите се множат. Ден след ден, година след година. Стават все повече и повече. В момента в общината живеят около 14 000 души, доста от родените по тези места са на гурбет в чужбина или вече живеят зад граница. А чешмите са над 1000. Това е уникално, защото на всеки 14 души се пада по една чешма.

Затова Община Сатовча спокойно може да кандидатства за Книгата на рекордите Гинес с това постижение. Преди няколко години те бяха преброени в присъствието на нотариус. Сега обаче са поне със 100 повече. Тук се градят чешми и кътове за отдих край тях – строят се беседки, каменни огнища. За да остане знак за даден род или човек, обясняват местните хора. Най-често причината за това добро и полезно дело е да се почете паметта на починал човек.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене