Тютюнът в Гоцеделчевско е с високо качество въпреки сушата

Тютюнопроизводителите в Гоцеделчевско:
Ако пак има изкупни картели, жална ни майка…

Вяра ИЛИЕВА

Качеството на тютюневата реколта в Гоцеделчевско е добра въпреки сушата през лятото, отчитат земеделски­те производители. До броени дни реколтата ще бъде окон­чателно прибрана. Основ­ното притеснение за хората остава на каква цена ще бъде изкупена суровината, тъй като миналата година тя падна и варираше в зависи­мост от качеството – меж­ду 4 и 6 лева за килограм.

Силвия Адамова и се­мейството й се прибрали в родното си село Жижево преди три години от гурбет в Португалия заради по-ви­соката цена на тютюна,коя­то преди година стигнала 8-10 лева за килограм. От миналогодиш­ната реколта про­извели 2 тона, но цената паднала. Платили им 6 хиляди лева, с които цяла година живее 5-член­ното семей­ство.

Силвия Адамова: „Тая година е по-слаба сушева годината и по-сла­ба и при условие, че миналата година сме из­карали 2 тона тая година сигурно ще е наполовина и помисли де тая половина да изкараш до другата година на какво ще разчитам”.

В селото всички стопани имат сключени договори с фирми­те, които да изку­пят зе­ме­дел­ската култура. Не знаят, обаче нито кога ще започне кампанията, нито пък каква ще е цената.

Атанас Зейнев: „Ами то тю­тюна има качество, не знам какво ще стане с фир­мите, ако има нещо уговорки, картели, къде му викат, жална ни майка пак“.

В промените в Закона за тютюна и тютюневите изде­лия, приети на първо четене, беше от­хвър­лено да има начало и край на кам­пани­ята за изку­пуване на тю­тюна, както и конкретни срокове за при­емането и изплащането на продукцията.

Иван Сабахлъков – предсе­дател на сдружение “Басми”: “Фирмите трябва да имат оп­ределени условия да го изку­пят, ако се отвори кампания­та на 1 октомври и кажат на 1 декември да се изкупи сезо­на е сух и не е ферментирал тютюна, не е омек­нал тряб­ва да се създаде диалог с фирмите, а не закон за фирмите…”

Промените в закона пред­виждат да бъдат създадени комисии към земеделските служби по места, които да контролират изкупната кам­пания. От сдружение „Басми” казаха още, че новият закон за тютюна е закъснял и из­разиха съмнения, че той ще бъде в защита на производи­телите.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене