Три проекта на Регионалния исторически музей – Кюстендил за 363 616 лв. са одобрени за финансиране от Министерството на културата

Три проекта на Регионалния исторически музей – Кюстендил са одобрени за финансиране от Министерството на културата в началото на новата година, съобщиха пред БТА от музея. Стойността им е 363 616 лв.

Проектите са в областта на опазването, консервацията и реставрацията на недвижими и движими културни ценности, както и в областта на представянето на движимото културно наследство, съхранявано в Регионалния музей. Договорите с министерството са сключени в средата на декември миналата година, като реализацията на единия е до октомври, а на останалите два – до юни на настоящата 2024 година.

Първият проект предвижда консервация и реставрация, строително-монтажни дейности, свързани с укрепване, ремонт на покрив за музея“ Емфиеджиева къща“, която е архитектурно-строителна, историческа и художествена недвижима културна ценност с категория „местно значение“. Стойността на проекта за този обект е 273 850, 80 лв. Емфиеджиевата къща е паметник от епохата на Българското Възраждане. Построена е през 1874 г. от Христо Лазов Казанджията, първомайстор от кюстендилския еснаф и виден радетел на българската църковна община в града. Разположена е в центъра на старата кюстендилска махала Лозенец (Баглък), която е била населявана предимно от заможни българи родолюбци. Архитектурният ансамбъл на къщата има П-образен план, в две части – жилищна и стопанска, към които има съответни дворни пространства, оградени с масивни каменни зидове. Сградата е едноетажна с полувкопани зимници. Жилищният тракт е симетрична възрожденска къща –пловдивски тип, разказаха от музея.

Емфиеджиевата къщата е реставрирана по проект на архитект Васил Слокоски и е адаптирана за музейна експозиция на Регионалния исторически музей в Кюстендил през 1981 г. Понастоящем, в жилищната ѝ част е представена етнографска експозиция на тема „Градски бит и култура на населението в Кюстендил от края на XIX и началото на XX век“. Къщата има и своето историческо значение за града. В две от стаите, където се е помещавал щабът на IV улански Харковски полк, освободил града на 30 януари 1878 г. от османците, е пресъздадена работната атмосфера на неговите военачалници.

Основната цел на проекта е цялостна ревитализация и социализация на недвижимата културна ценност „Емфиеджиева къща“ като един от основните обекти на музея в Кюстендил, обновяване на съществуващата етнографска експозиция, както и обособяване на лекционно-презентационно пространство и нова изложбена зала в западното крило в т. нар. „производствен тракт“.

Следващият проект „Обновяване на експозиционни пространства за музейни изложби и развиване на музейно образование с иновативни технологии“ е класиран на второ място по точки в списъка на проектите, предложени за финансиране от Министерството на културата в сесия за финансиране на проекти в областта на движимото културно наследство, музеите и визуалните изкуства с тема „Дейности по представяне на движимото културно наследство в музеите и художествените галерии“. Той е на обща стойност 60 840, 00 лв., от които 29 664, 00 лв. се осигуряват от министерството и предвиждат обновяване на две експозиционни пространства на Регионалния исторически музей в Кюстендил – зала за временни изложби „Стримон“ и археологическата зала „Асклепий“. Първата ще бъде оборудвана с нови експозиционни елементи – витрини, постаменти, пана, рамки и друг музеен реквизит. Във втората ще бъде изградена холограмна инсталация за оживяване на централното експозиционно пространство в зала Праистория, намиращо се непосредствено до входа и представящо интериор на жилище от каменно-медната епоха, с образователна и презентативна цел.

Предстои организиране и експониране на съвместна изложба на Регионалния исторически музей – Кюстендил и Регионалния етнографски музей в Пловдив „Митология и демонология“ в зала „Стримон“, както и развиване на музейната образователната програма с представяне на начина на живот на хората в праисторическата епоха на база на изградената добавена реалност в археологическата експозиция. Проектът ще бъде реализиран в рамките на шест месеца до края на месец юни 2024 г. , разказа Мирослава Таскова от музея.

Третият проект „Опазване и съхраняване на културните ценности във фонда на РИМ – Кюстендил“ е на стойност 28 925, 43 лв. Сумата е изцяло предоставена от Министерството на културата, в сесия за финансиране на проекти в областта на движимото културно наследство, музеите и визуалните изкуства с тема „Дейности по опазване на движимото културно наследство в музеите и художествените галерии“.

Проектът е насочен към създаване на по-добри и здравословни условия на труд на специалистите, работещи в консервационно-реставрационното ателие на музея, осигуряване на качествена, компетентна и своевременна консервация и реставрация на движими културни ценности с висока научна и научно-познавателна стойност, както и към подобряване на условията за съхранение на движимите археологически ценности във фондохранилищата и експозиционните зали на музея. За целта е предвидено закупуване на допълнително оборудване и материали за специализираното ателие на музея за консервация и реставрация на движими културни ценности от глина, метал, дърво и художествени произведения – стенописи, икони; закупуване на прахоуловители, аспирация, влагоабсорбатори и лабораторни шкафове за съхранение на химикалите; закупуване на влагоабсорбатори за фондовете на отделите „Археология“, „Етнография“, „История на българските земи XV-XIX в.“ и „Нова и най-нова история“, както и за археологическата експозиция в зала „Асклепий“. Фондохранилището на отдел „Археология“ ще бъде оборудвано и с промишлен смукателен вентилатор и кутии за съхранение на археологическите културни ценности, което ще позволи да бъдат цялостно заменени съществуващите опаковки и оборудване за съхранение и транспорт на археологическите ценности. Проектът ще бъде реализиран в рамките на шест месеца до края на юни 2024 г. , казаха още от музея.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене