Съкращения в Общинска администрация-Благоевград

500 хил. лв. годишно ще бъдат спестени, след приемането на новата структура на Общинска администрация, казва кметът на Благоевград Методи Байкушев.

„По мое предложение на последната сесия за 2023 година Общински съвет прие нова структура на администрацията, която вече е в сила. За да намалим разходите и да се запази, и подобри предлаганото качество на услугите щатът в общинската администрация е съкратен от 207 на 188 души. Съкращенията са основно в звената, които се дофинансират от местния бюджет. Така значително ще се намали разходът за администрация, който гражданите на Благоевград плащат от своя джоб“, споделя още той в публикация в социалните мрежи.

По предварителни разчети с намаляване на дофинасираната численост на администрацията ще бъдат спестени 500 хил. лева годишно. С тази реформа Благоевград ще бъде и далеч под средното за страната ниво на дофинансирана с местни приходи администрация – около 13%.

В новата структура влизат 4-ма заместник-кметове с ресори:

„Строителство, европроекти и екология“, „Финанси, правно-нормативна дейност и управление на собствеността“, „Образование, бизнес развитие, социална политика и здравеопазване“ и „Култура, спорт и туризъм“.

„Трима от моите заместници вече заемат своите длъжности, съвсем скоро ще представя и заместник-кмета в ресор „Строителство, европроекти и екология“. Ще бъде възстановена и дирекция – „Правно-нормативно обслужване и обществени поръчки“, но без увеличение на щата там“, допълва Байкушев.

Разкрива се и нов отдел „Екология“ с численост от 6 души. Създаването на отдел „Екология“ е абсолютно задължително, защото най-голямото разходно перо на общината е именно управлението на отпадъците, което включва – сметосъбиране и сметоизвозване, управление на инсталациите за сепариране, компостиране и анаеробно третиране на биоразградимите отпадъци. Освен това звеното ще отговаря и за подобряване на чистотата и зеленината на градската среда и чистотата на атмосферния въздух, смята градоначалникът.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене