Кметът на Кюстендил с отчет за свършеното до момента

Инж. Огнян Атанасов: Ще направим всичко възможно да осигурим допълнително финансиране от Териториалния план за Справедлив преход за Енергийно обновяване на многофамилни жилищни сгради, като ще настояваме да се даде приоритет на включените в резервния списък.
Кметът на община Кюстендил инж. Огнян Атанасов, председателят на Общински съвет Димитър Велинов и зам.- кметовете направиха отчет на свършеното до момента от 10 ноември.
„Знаете, че още като общински съветник традиционно през изминалите 8 години, всяка година правих отчет на свършеното през годината, затова смятам, че тази традиция трябва да продължи и сега в качеството си на кмет на Община Кюстендил давам настоящата пресконференция, на която да отчета пред нашите съграждани свършеното през този почти месец и половина“, заяви инж. Атанасов.

• „Инвестиции и проекти“
„С общи усилия и с помощта на общинска администрация, както и на правителството, успяхме да осигурим целеви средства в размер на над 50 млн. лв. за Община Кюстендил, които да бъдат заложени в Бюджет 2024 г. на Министерство на финансите за много стратегически проекти за Община Кюстендил като Художествена галерия „Владимир Димитров – Майстора“. Миналата седмица дадохме по-подробна пресконференция с кокретика за всеки един обект: Зоопарка, Езикова гимназия, както и много обекти, за които ще бъде осигурено финансирането за да бъдат проектирани“, заяви инж.Атанасов.
Междувременно бяха одобрени и 23 многофамилни жилищни сгради за енергийно обновяване по Плана за възстановяване и устойчивост, посочи кметът.
Също така бяха одобрени за финансиране проектите за Читалище „Братство“, проектът за мерки за енергийна ефективност за Регионалната библиотека в гр. Кюстендил, общежитието в с. Раждавица и сградата на бившата полиция, бившата районна прокуратура, която е паметник на културата, намира се на ул. „Демокрация“ и е една от емблематичните сгради в нашия град и ще се получи добър ансамбъл по ул.“Демокрация“, когато тя бъде ремонтирана.
В момента подготвяме обществените поръчки и предстои да бъде възложена поръчката под условие при осигурено финансиране, посочи кметът.

• „Комунално-битово обслужване“
„Засилихме ефективността на служителите от временната заетост и контрола, следствие на което 100-120 от тях отпаднаха от списъците с помощи, защото не си изработиха часовете. Това е пример за другите, че трябва да се работи. Благодарен съм на тези, които работят съвестно и си отработват часовете и както виждате вече резултатите в нашия град с чистотата са видими: всеки може да види хората, които почистват града, може да видим, че градът е по-чист и подреден и тази тенденция имаме желанието да я запазим и занапред. Надявам се, тези 100-120 човека, които отпаднаха от списъците, вече като знаят, че друг начин няма, след 2 месеца да се присъединят отново, за да могат и те да помагат с работната сила.
Докато позволяваше времето и метеорологичните условия, започна асфалтиране и на отсечката на ул. от „Бузлуджа“ между „Ефрем Каранов“ и кръстовището с „Хаджи Димитър“.
Набелязани са и проблемни участъци и дупки, които трябва да бъдат попълнени, което ще се случи след март месец, когато атмосферните условия позволяват.
За този период е отремонтирана детската площадка на площада, изградена е оградата на детската площадка пред 84 блок в кв. „Запад“. Също така са възстановени предпазните съоръжения на скейт площадката на пазара, които бяха изпочупени.

• Култура и коледно-новогодишни празници
„За този кратък период успяхме да сложим началото на две нови събития:
– Коледно-новогодишния базар и шествието на джамалджийските групи на Стефановден“, отчете инж. Атанасов.
Кметът благодари на всички занаятчии и ресторантьори, които се включиха в базара и успяха да придадат коледна атмосфера на града.
Той благодари и на кукерите, които напълно безвъзмездно участваха в шествието на Стефановден и представиха тези традиции в центъра на Кюстендил.

• Коледна украса
„Благодаря на всички фирми на територията на община Кюстендил, които се включиха и направиха дарения, за да може Кюстендил да има тази красива коледна украса“, благодари кметът.
Украсата след празниците ще бъде демонтирана, описана подробно и ще бъде прибрана, за да се използва отново.
Инж. Огнян Атанасов покани жителите и гостите на града на 31 декември да посрещнем заедно Новата година на площад „Велбъжд“.
„Благодаря на всички служетели от общинска администрация, благодаря на колегите, заместник кметове, благодаря на Общински съвет Кюстендил за подкрепата на инициативите. Смятам, че работим добре с Общински съвет и има диалогичност.
„Това, което пожелавам на нашите съграждани е да бъдат здрави, да бъдат усмихнати, новата година да бъде по-успешна за жителите на Община Кюстендил и повече наши съграждани, които са по света да се завърнат и да помагат за развитието на Кюстендил“, пожела кметът.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене