По стара традиция: Кое е основното ястие за Нова година

Освен всички ястия и вкусотии, които са ви любими на вас, гостите ви, приятелите ви и семейството и които ще приготвите за тях, има ястие, което по традиция е основното ястие за Нова Година и е редно да го включите в новогодишното си меню, за да съхраните традициите и корените. Знаете ли кое е това ястие и с какво е свързано то?

Основното ястие за Нова Година – традициите повеляват Днес традиционното основно ястие за новогодишната трапеза е свинското месо. Традицията е останала от онези недалечни години, когато във всеки двор се е гледало прасе и за новогодишната нощ е имало в изобилие свинско месо.  В съвременните времена продължаваме да посрещаме новата година именно със свинско, макар да са малко местата – някои села, в които домашното отглеждане на животни да продължава да съществува. Въпреки че свинското днес е от магазина, а не от кочината в двора, традицията е запазена и основното ястие за Нова година е пържола или друго, приготвено със свинско месо. Но така ли е било винаги?

Старите традиции за нова година Мислите, че приготвянето на пълнена пуйка е традиция, която сега сме взаимствали от чужди страни? Всъщност грешите. Преди да се установи традицията основното ястие за Нова година у нас да е свинското, битувала друга и по-стара родна традиция – да се приготвя птиче месо – пуйка или пълнена кокошка със зеле или ориз. В тавата се поставят и сърми, пълнени чушки, суджук, а на трапезата присъстват още туршия, чесън, лук, орехи, мед, жито, питка, баница и други вкусотии, традиционни за трапезата ни, за бита и начина на живот на старите българи.

Някои подкрепят старата традиция основното ястие за Нова година да бъде птица, докато други считат, че е неподходяща, защото има крила и защото се тревожат, че с нея ще излети късмета от дома. Други подкрепят новата традиция основното ястие за Нова година да бъде със свинско месо и спорят с неприемащите тази нова традиция, които не я одобряват, тъй като „прасето рие в земята“. Кой от тези два „лагера“ ще послушате и какво ще приготвите като основно ястие – птица или свинско, решавате вие. Не се напрягайте обаче излишно с приготвянето на много ястия или в размислите кой от двата протеина да приготвите. В крайна сметка идеята на празниците е да сме заедно и да се веселим, да споделим мига. Те се празнуват от незапомнени времена – посрещането на Новата година датира отпреди 4 хилядолетия, когато в Древен Вавилон и други градове в Месопотамия се организират празненства за новата година, и ще продължат да се празнуват независимо дали на трапезата поднесете пуйка, кокошка, или свинско месо./Actualno.com

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене