Кметове в Пиринско: Държавата да помогне на общините, за да няма фалити!

Кметове в Пиринския край очакват подкрепа от държавата заради направените от Общините непредвидени разходи срещу разпространението на епидемията от COVID-19. В същото време са намалели драстично приходите за март и април в сравнение със същия период на миналата годита заради предприетите мерки от местната власт за подпомагане на бизнеса. От плащане на такси бяха освободени всички наематели на общински имоти, които не работят по време на извънредното положение.

„На практика държавата досега не е помогнала само на Общините, но се надявам, че това ще се случи. Похарчихме средства за дезинфекция, за други важни дейности. Дано тези разходи ни бъдат покрити, за да не се ощетяват гражданите от определени комунални услуги- сметосъбиране, светоизвозване, социални политики. Един от вариантите за справяне с тежката ситуация е част от отпуснатите целеви средства от държавата да могат да се ползват за други нужди. Има спестени пари от зимното поддържане, има и отпуснати пари за други пера. Искаме да ни се разреши да ги ползваме за покриване на текущи разходи”, сподели кметът на община Гоце Делчев – Владимир Москов. Той уточни, че всички Общини изпращат справки в Националното сдружение на общините, които ще бъдат представени на правителството и на финансовия министър.

Община Разлог е направила около 45 000 лева непредвидени разходи заради коронавируса. По-малко са платените данъци от гражданите, които предпочитат да имат пари за посрещане на неотложни нужди. Затова не бързат да платят налозите си. По-малко са и приходите от местни такси. Занапред и детските градини почти сигурно ще работят с по-малко деца, което също ще се отрази на постъпленията в общинската хазна. Само за април тази година приходите са с 30% по-малко от тези през април миналата година. „Справяме се финансово, държим на дисциплината. Надявам се с отхлабване на мерките и хората да започнат да си плащат данъците. Ако се наложи, можем да изтеглим оперативен кредит, но няма да уволня нито един служител в Общината, защото сме инвестирали много в тях. Пазим си кадрите, ако ги освободим, те ще отидат в някоя частна фирма, може и в чужбина да заминат. Няма с лека ръка да се лиша от тези подготвени хора”, коментира кметът на Разлог – Красимир Герчев. Той допълни, че ще се изчака отчетът за тримесечието – април, май, юни, за да се прецени какво ще може да се изпълни като проекти и заложени дейности до края на годината.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене