Петрич ще посрещне Нова година с празнична програма на градския площад

С празничен новогодишен концерт на градския площад „Евтим Евтимов“ Петрич ще посрещне новата 2024 година. Началото е обявено за 23:30 часа на 31 декември с изпълнения на Мъжка фолклорна група „Ограждена“ и Даниела Рагева, съобщават от общинската администрация.

По традиция, всяка година кметът на общината Димитър Бръчков излиза да поздрави съгражданите си за Новата година. Ще бъде излъчено и телевизионното обръщение на президента Румен Радев, каза за БТА заместник- кметът по хуманитарни дейности Нина Попова. От Община Петрич са осигурили по чаша вино или шампанско за присъстващите. Всяка година, минути след полунощ, на площада се извива и традиционно новогодишно хоро, посочи още Попова.

Програмата в Петрич продължава и на следващия ден с традиционните станчинарски игри „Сурва 2024“. Тази година на площадното пространството пред паметника на Антон Попов над 1000 души, разделени в групи, според кварталите в града, ще покажат своите изпълнения.

Зам.- кметът посочи, че са получили заявка за участие от още две новосформирани групи и очакват изява на общо 13 групи. Тя обясни, че според регламента, който са приели, само 11 от тях са т.нар. традиционни и ще участват в класирането и във финансовото подпомагане от общината. Новите групи, които са заявили участие, ще имат възможност да се изявят накрая, но без да участват в класирането, каза Попова.

Журито, което ще оценява традиционните маски, русалийските хора, обредите и персонажите, които са характерни за станчинарските игри е петчленно. Председател е доц. Петър Петров- дългогодишен етнограф и хореограф, каза зам.-кметът.

Има подробно описани правила, по които участниците ще бъдат оценявани, обясни Попова. Правилата са разработени на работна среща, която се е провела заедно с ръководителите на групите. Дискутирано е точка по точка какво трябва да представят, какво ще се гледа и оценява, каза зам.-кметът. Всеки има възможност да надгражда и да вкарва някакви иновации в костюми и в хора, но ще се оценява само онова, което е традиционното за станчинарските игри, посочи тя.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене