Съветниците в Благоевград решават за по-високи данъци и нови цени на такситата

Увеличението на местните данъци и такси, повишаването на таксиметровите услуги, промените в структурата и числеността на общинска администрация коментира на пресконференция председателят на Общинския съвет в Благоевград Радослав Тасков.

Точките, които се очаква да предизвикат най-сериозни дебати на утрешната сесия, са свързани с приемането на Наредба за изменение на Наредбата за определянето и администрирането на местните такси и цени на услуги на територията на община Благоевград, както и одобряване на общата численост и структура на общинска администрация.

„Темата предизвика много дебати, както сред обществото, така и в постоянните комисии към Общински съвет. Наясно сме, че трябва да вземем важно решение, но не като данъкоплатци“, обясни Радослав Тасков и допълни, че подобни дебати са много отворени за популизъм.

„Фактите и разчетите, които бяха представени пред нас показват, че са необходими промени. Таксите за смет, които се събират от бизнеса и гражданите са недостатъчни за покриването на разходите по тази услуга. Недостигът е в размер на около 6 млн. лв. Утре, когато трябва да гласуваме предложението трябва да си зададем въпроса – искаме ли да имаме по-добра улична мрежа, по-добри детски градини, по-чиста и зелена градска среда? Аз лично ще подкрепя предложението“, подчерта той.

Председателят на Общински съвет Радослав Тасков прибави, че това, което прави силно впечатление е, че за първи път кмет на община застава с лицето си и казва, че той предлага повишаване на цените на местните данъци и такси, а не прехвърля изцяло отговорността върху местния парламент.

Съветниците ще гласуват и увеличение на цените на таксиметрови превози на територията на община Благоевград.

Предложението е дневна тарифа: 0.99 лв./ км. минимална цена, 1.30 лв./ км. максимална цена; а нощна тарифа: 1.19 лв./км. минимална цена, 1.40 лв./км. максимална цена.

На заседанието ще бъде разгледано и предложение от граждани на Община Благоевград, придружено с подписка, в което се иска премахване на флага на Сърбия, който е разположен на фасадата на сградата на зала „22-ри Септември“.

Сесията на Общински съвет Благоевград ще започне с полагането на клетва от нов общински съветник. Крум Стоилов от кандидатската листа на коалиция „Продължаваме Промяната- Демократична България“ влиза в местния парламент на мястото на Станислав Кимчев, чиито права бяха предсрочно прекратени, по негова молба депозирана до ОИК.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене