По-малко загинали по пътищата в Кюстендилско

От началото на годината досега на територията на област Кюстендил са възникнали 328 пътнотранспортни произшествия. Тежките произшествия са били 93, при които са загинали шестима, а ранените са 135, съобщи гл. инспектор Радослав Буюклийски, началник на КАТ „Пътна полиция“ по време на заседание на Областната комисия по безопасност на движението по пътищата. На него бяха обсъдени проблемите, с които са се сблъскали през 2023 година общините в Кюстендилска област и регионалните институции в областта.

На заседнието Буюклийски посочи, че спрямо предходната година пътните произшествия са с 22 повече, но смъртните случаи са с четири по-малко. По данни на областната комисия, към 19 декември, откакто влязоха в сила промените за конфискация на автомобили на водачи, употребили алкохол и наркотични вещества, на територията на област Кюстендил са отнети 46 моторни превозни средства. При 29 от случаите автомобилите са били управлявани от собствениците им и те ще бъдат отнети в полза на държавата, с решения на съда.

Към 13 декември, с решения на районните съдилища в Кюстендил и Дупница са отнети общо четири моторни превозни средства, казаха от съда. За други пет автомобила – при шофиране след употреба на алкохол или наркотични вещества, водачите са осъдени да платят в полза на държавата левовата равностойност на лекия автомобил, с който е извършено престъплението, защото не са негови собственици.

Към 23 ноември на територията на Кюстендилска област 68 души са с три или повече наказателни постановления, стана ясно след заседанието на областната комисия. До този момент са връчени постановленията на 41 души.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене