Шефът на НАП: Горанов иска от мен решения, а не оставка

Димитрова: Признавам, че не сме били достатъчно внимателни

Мисията ни е да сме открити пред клиентите си, затова услугите ни са открити и за външни лица, но има злонамерени хора. Признавам, че не сме били достатъчно внимателни. Подценихме баланса между достъпност и сигурност.

Това заяви официално пред медиите изпълнителният директор на НАП – Галя Димитрова.

Тя призна, че стремежът на Агенцията е осигуряването на повече достъпност за клиентите електронно, но за това се изисква по-високо ниво на защита на системата, каквото не е осигурено.

„Инцидентът, който стана, няма да ни демотивира“, каза Димитрова.

Към момента НАП предоставя 138 ел. услуги, само за ден 26000 потребители се възползват от тях, даде статистика Димитрова.

Тя начерта и действията на институцията: Главният ни приоритет е да комуникираме с гражданите – да кажем какви данни са изтекли и какво да правят. Второто, което подчерта Димитрова, е да се оцени айти структурата в момента и да се разработи нова.

Тече и одит на системата на НАП, извършван от външна независима фирма. Правят се стрес тестове, които да определят слабите места в системата, затова е възможно блокирането на някои функции.

Извършва се и цялостна проверка на служителите.

Проверяват се 80 млн. данни като всеки ще получи информация каква лична информация е изтекла след пробива. Зам.-изпълнителният директор на НАП Милена Кръстанова каза, че не се ангажира със срок кога тази информация ще бъде представена, защото проверката е изключително бавна, прецизна и трудна.

След като има пълна картина на изтеклите и „запазените“ данни хората ще получат покана от НАП да проверят какво точно е хакнато като въведат своя ПИК и електронен подпис.

Самата система на НАП се поддържа от фирмата „Информационно обслужване“. Като причини за атаката Димитрова определи пропуски в работата на айти отдела, от който са поискани оставките на шефа на звеното както и на отдела по информационна сигурност.

Запитана дали самата тя ще подаде оставката си, Димитрова отговори: Оставката е най-лесното нещо. Горанов иска от мен решения, а не оставка.

Тя подчерта отново: Подценихме възможността за хакерска атака, търсейки баланс между сигурност и условия. НАП е постигнала много успехи на международно ниво.

Както обобщение Димитрова заяви, че НАП ще се погрижи на първо място за правата на хората; да заработи нормално и да стане по-сигурна като система.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене