Правителството бори насилието с мобилното приложение „Помогни ми“

Жертвите ще имат бърз достъп до контакти с институции и информация за правата им

Мобилното приложение „Помогни ми“ в помощ на жертвите на насилие вече работи и може да се изтегли безплатно. Това стана ясно на представянето му в Министерския съвет. То е разработено от Националното бюро за правна помощ (НБПП) към Министерство на правосъдието. Целта му е да улесни хората д аманерят компетентните органи и да имат достъп до организации, свързани със защита на лица, пострадали от домашно насилие и насилие по полов признак.

„В блъгарското общество няма място за насилие – психическо, физическо или онлайн. Живеем в свят на технология и информация. Приложението дава много смелост на жертвите и запазва тяхната анонимност. Така се създава координация на всички институции“, каза вицепремиерът мария Габриел, която представи „Помогни ми“ заедно с вътрешния министър Калин Стоянов, правосъдният Атанас Славов и председателят на Националното бюро за правна помощ Наталия Илиева.

„Разработеното приложение дава възможност за пряк достъп до всички ресорни институции, които могат да осигурят защита и помощ. То изпреварва с малко координационния механизъм за домашното насилие, който се подготвя и ще бъде завършен до дни. Това приложение дава възможност в реално време жертвите на домашно насилие да се свържат за помощ и подкрепа“, заяви правосъдният министър Атанас Славов. Министерството на правосъдието работи работи с НБПП и по друг иинициативи. Още при служебния министър Крум Зарков беше подписан меморандумът с МВР и Висшия адвокатски съвет. Вече има национална телефонна линия за пострадали от домашно насилие. Подадени са хиляди сигнали. Подкрепа получават и от НПО сектора, които са доставчици на услуги.
„Повече от 16 г. МВР е ангажирано с превенцията на домашното насилие и най-вече в подобряване на сътрудничеството между държавните институции и НПО сектора. Предпиремани са действия за насърчаване на жертвите да докладват на компетентните органи“, каза и вътрешният министър Калин Стоянов.

„Идеята на приложението „Помогни ми“ е всяко лице, което е в България, да може да намери всички адреси и контакти на институции в района, в който се намира. Може да се напише автоматично мейл и да се набере телефон“, каза председателят на НБПП Наталия Илиева.

От „Информационно обслужване“ АД поясниха и функциите на „Помогни ми“. В него има база данни с адреси, работно време, телефони, бърз достъп до правна помощ, съдебна медицина, кризисни центрове, адвокати и полиция. Първо се избира областта, в която се намира търсещия помощ и автоматично излизат институциите. В детайли е описано как жертвите да получат правна помощ и какви са правата им.

 

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене