Община Гърмен се благоустроява с бързи темпове

 

От годишния отчет за изпълнение на програмата за управление на община Гърмен през 2021 година става ясно колко много е направено през годината за благоустрояване на общината.

Асфалтирани и бетонирани са улици в селата Балдево, Огняново, Дебрен, Дъбница, Хвостяне, Осиково, Скребатно, Горно Дряново, Марчево, Долно Дряново и Рибново с обща дължина 4 550 метра. Подменен е 400 кв. метра калдъръм на улици в Ковачевица.

Подменена и разширена е вътрешната водопроводна мрежа в Рибново, Гърмен, Дебрен, Дъбница и Долно Дряново с дължина около 3 500 метра. Подменена е и част от водопровода за минерална вода в курорта Огняновски минерални бани с дължина 600 метра. Извършен е ремонт на водоемите в Долно Дряново и Огняново, както и поддръжка на тези в Крушево, Скребатно и Осиково.

Не е малко и направеното по канализационната мрежа. В селата Рибново, Осиково, Огняново, Дъбница и Долно Дряново е подменена и разширена канализация на улици с обща дължина 3 600 метра.

Друг въпрос, по който се работи в общината, е корекция на деретата. Такава е направена в село Дебрен  и на част от деретата в Гърмен. Има одобрени проекти и осигурено финансиране за корекция на дерета в селата Хвостяне и Дъбница. Изготвен е проект за корекция на река Канина в курорта Огняновски минерални бани.

През настоящата година ще завърши разширението на моста между селата Огняново и Марчево.

Ремонтирането и поддържането на обществени сгради също е приоритет в общината. Завършен е ремонтът на Здравната служба в Огняново. Одобрен е проект за саниране на тази служба в Рибново, като се разчита на финансиране по проект „Красива България“. По същия проект е кандидатствано и за ремонт на читалището в село Дъбница.

Училищата и детските градини са в центъра на вниманието на общинското ръководство. Санирано е ОбУ „Св. Климент Охридски“ в Дебрен. В момента тече основен ремонт на СУ „Йордан Йовков“ в Рибново. Предстоящо е санирането на основната сграда и на пристройката към нея. Одобрен е проект за основен ремонт и на СУ „Св. св. Кирил и Методий“ в Гърмен.

Въпросът за спортуването на децата и младежите също е на дневен ред. Изграден е физкултурен салон към училището в Дебрен. Детска площадка функционира в двора на училището в Осиково. С нови спортни площадки могат да се похвалят учебните заведения в Рибново и Хвостяне. Започнало е изграждане на физкултурни салони към училищата в Долно Дряново и Дъбница. Ремонтирани са стадионите в Огняново и Дебрен.

Внимание се отделя и на детските градини – изграждане на пристройка към детската градина в Рибново, одобрен проект и осигурено финансиране за строителство на градина в Долно Дряново.

Започна възстановяването на изгорялата преди три години сграда в село Скребатно, в която се помещаваха кметството, читалището, пенсионерският клуб, ресторант и хранителен магазин.

Предстои въвеждане в експлоатация на многофункционална зала за събрания, срещи и други мероприятия в Дебрен.

Задача пред кметството е и изграждането на мрежа за безжичен интернет на територията на общината. Вече е сключено необходимото споразумение за това.

Основна грижа за ръководството на община Гърмен е заетостта на младите хора. Затова общината участва в Национални програми за заетост, квалификация и преквалификация.

Годишният отчет, направен от кмета Феим Иса и приет от общинските съветници на тяхната последна сесия, е доказателство за бързите темпове, с които община Гърмен се развива.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене