Протест в Кюстендил заради проблемите с електрозахранването

Жители на Кюстендил излязоха на протест пред регионалния клон на „Електрохолд“, предаде репортер на „Фокус“. Протестът е насочен срещу дружеството и възникналите проблеми с електрозахранването след снеговалежите.

Рано сутринта на място беше и кметът на Община Кюстендил инж. Огнян Атанасов. При протестиращите дойде и Виктор Станчев, главен оперативен директор „Електроразпределителни мрежи Запад“ и член на Управителния съвет на дружеството.

Хората изразиха недоволството си от честите спирания на електрозахранването, както и липсата на такова в продължение на няколко дни. „Според мен трасетата трябва да се подготвят навреме, а не сега. Лично съм потърпевш, завел съм иск към дружеството. Всичките ми електрически уреди изгоряха. Установено е, че подаваният ток е нерегламентиран и на база на това електроуредите изгоряха. Абсурдно е да спре токът в петък вечерта и да дойде след 96 часа. Това се отразява и на бизнеса“, каза Антон Йорданов.

„Наистина имаше села без ток. В момента имаме една или две махали без ток. Вчера е пробито и в посока село Преколница за да може да се захрани и последният трафопост. Наистина имаше паднали много дървета. Те са високи по 30 – 40 метра. Те са извън сервитута на кабелните линии. При тях процедурата е по-различна и се изисква разрешение от Югозападното държавно предприятие. Ще се опитам още през пролетта да съдействам за една по-добра комуникация между „Електрохолд“ и държавните власти, за да се дадат съответните разрешителни и да се прочистят“, каза Огнян Атанасов. Кметът посочи, че Общината съдейства с техника. Ще се настоява мрежата да се профилактира.

Представителят на дружеството беше категоричен, че причините за прекъсването на електрозахранването в последните две – три седмици, са лошите метеорологични условия. „Обстановката е много тежка. След падналия сняг и обледяване на електропроводите се получиха скъсване на проводници и падане на стълбове. Незабавно реагирахме и командировахме други екипи. Всеки ден работят не по-малко от 100 човека, за да възстановим захранването“, каза Виктор Станчев.

По думите му към момента без ток са не повече от 200 активни потребители. Осигурен е агрегат за едно от защитените жилища в село Преколница. Очаква се в късния следобед да се възстанови изцяло захранването. Виктор Станчев изказа благодарност към местната власт и към кмета Огнян Атанасов за оказаната помощ при пробиването на пътищата.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене