За първи път в Кюстендилска област в Джерман правят кукерски фестивал

Над 1000 души от 10 населени места в региона са заявили участие в „На Сурва в Джерман“, Цветана Манева ще е председател на журито

Дупнишкото село Джерман ще бъде домакин на първия на територията на Кюстендилска област Фестивал на маскарадните игри. Мероприятието ще се казва „На Сурва в Джерман“ и ще се проведе на 10 февруари 2024 година, като организатори са местното читалище „Пробуда“ съвместно с Община Дупница. Цветана Манева е потвърдила, че ще бъде председател на журито. Както е известно, тя оценява кукерските групи и на големия фестивал в Перник.

„Идеята ни е да превърнем този фестивал в традиционен. Това е амбициозна цел, но се радваме, че съдействаме за осъществяването на първия кукерски фестивал не само в община Дупница, а и в област Кюстендил. Кукерите и техните ритуални танци съхраняват българската традиция, а благодарение на групата от село Джерман, която има многобройни участия на други такива фестивали, тя се предава и на младите поколения. Смятаме, че българският дух не трябва да погива, а традицията да се следва. От една страна, с ритуалния си танц кукерите гонят злите сили, но от друга – той е и жизнерадостен. Олицетворява здравето, плодородието и благополучието“, коментира заместник-кметът на община Дупница по социални дейности и култура Валентина Караганова.
Анастасия Давкова, която е общински съветник в Дупница и председател на читалището в Джерман, също изрази надежда, че „На Сурва в Джерман“ ще се превърне в ежегодно събитие.

„Готвим този фестивал вече от една година. Кукерската група от село Джерман е с многобройни награди от много фестивали, като най-голямата е „Златната маска“ през 2018 година от фестивала „Сурва“ в Перник. Групата на Джерман наброява над 200 човека, които са жители на селото и включва мъже, жени и деца. Много се радвам, че имаме страшно много деца. Говорим за такива не само в юношеска възраст, а дори и бебета, които реално приемат традицията от бабите, дядовците, майките и бащите и съхраняват културата и традицията в Джерман. Това ще бъде първото събитие от такъв мащаб в област Кюстендил. Съседните области вече имат подобни фестивали, надявам се да превърнем и този фестивал в традиция“, коментира Анастасия Давкова.

Предвидени са различни награди, сред които ще има такива за поддържане и предаване на местна традиция, най-страшна маска, най-автентичен костюм. Най-младият и най-възрастният участник във фестивала също ще бъдат специално наградени.
„Фестивалът ще е с конкурсен характер. Предвижда се участието на над 1000 гости от 10 населени места в региона. Всяка една група ще дефилира на стадиона в Джерман“, каза секретарят на читалището Вероника Минева.
Кметът на селото Божидар Стоев заяви, че фестивалът ще започне като такъв от регионален мащаб, но идеята е след няколко години с общи усилия да бъде превърнат в събитие с международно участие.

ДИМИТЪР ИКОНОМОВ

struma.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене