386 детски Библии подариха от архиерейското наместничество в Дупница за Рождество Христово

В ОУ „Неофит Рилски“ гр. Дупница се проведоха срещи на свещеници от Дупнишка духовна околия с ученици и учители. Архиерийският наместник – иконом Георги Паликарски, подари на всяко от децата Евангелие, преразказано за деца, икона на Рождество Христово и детски молитвеник. Директорът на училището г-жа Бистра Стойкова откри срещата, подчертавайки ролята на християнската вяра в живота на народа ни: „Християнството е стълбът на българите, който ни е съхранил в тежките години на робство, и заради който почитането на християнските ценности и празници е с изключително дълбоко значение за културната ни памет и принадлежност като българи.”

„Скъпи деца, вие сте слънцето и светлината на нацията, нацията – това е държавата, а държавата – това е семейството. Както имате баща и майка, така и държавата се радва на вас, за да бъдете в утрешния ден полезни на това общество, помагайки на своите близки, баби и дядовци, и на всички около вас. Църквата е крепителката – основата на съществуването, за да бъдем едно голямо семейство. Църквата събира всички малки семейства в едно, за да състави една държава, наречена да бъде България“, обърна се към децата отец Паликарски.

„Трябва да се гордеем, че сме българи. Нашата основа е православната вяра, която изповядваме и проповядваме и затова по случай идването на един от най-големите празници – Рождество Христово, с благословията на Негово Светейшество Патриарх Неофит, искаме да ви подарим по едно Евангелие. В преразказан вид можете да го четете по достъпен за вас начин и с любов да го разказвате на родителите си, за да знаят и те, че вие сте в християнското семейство“, добави още отец Паликарски.

Раздадените на децата книжки бяха поднесени с искрата на любовта към знанието и силата на Светия Дух. Всеки един от нас – бидейки пример на обществото и нацията, се посвещава на святата идея за разпространение на доброто, отдавайки се на предаността си към Бог.

Второто събитие по случай предстоящия празник бе рождественската работилница, по време на която свещеник Петър Очков разказа на учениците за земния път на Спасителя Иисус Христос и в продължение на два часа отговаряше на въпросите им по теми, свързани с християнството.
„Той създаде всичко чрез Словото Си. Той рече и стана. Силата на Словото е велика. А кой е Словото? Словото Божие е второто лице на Света Троица – Отца, Сина и Светия Дух – това е нашият Господ и Спасител Иисус Христос“ – с думите си отец Очков призова децата към себеотдайност и вярност към религиозната си принадлежност. В подробности отец Петър разказа историята на Божия Син – раждането Му от Светата Майка – Дева Мария, светите проповеди на Иисус, неговата смърт и последващо Възкресение.

„Архангел Гавриил бил изпратен при една хубава млада жена на име Мария. Той ѝ донесъл благата вест, че тя ще зачене безсеменно от Светия дух и това дете ще бъде цар навеки. Иисус се родил в един обор, където първи го посетили пастирите, а след това и влъхвите – тримата мъдреци от изток, които Витлеемската звезда довела до яслата на Спасителя. Години по–късно Иисус бил покръстен и след това започнал работата, за която Бог го бил изпратил на земята – да проповядва за Царството Божие и да учи хората. За помощници в тази работа Христос избрал дванайсет мъже и ги направил Свои апостоли. Той извършил много чудеса. Нахранил хиляди хора само с няколко малки риби и няколко хляба. Излекувал болни и дори съживил мъртви“, сподели още пред учениците отец Петър.

Децата останаха вдъхновени от събитието, посветено на Рождество Христово, а сърцата им бяха изпълнени с радост и вълнение за предстоящия празник.

Всяко дете получи комплект за изработване на макет на Витлеемската пещера и сцената на Рождество Христово, както и картичка за оцветяване с рождественски сюжет.

Текст: Мелина Башова

Снимки: Дупнишка духовна околия

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене