Джамали влязоха на Игнажден в сградата на община Кюстендил

С дрънкане на чанове джамали влязоха на Игнажден в сградата на община Кюстендил. Те анонсираха началото на кукерски фестивал, който ще се провежда всяка година на 10 февруари, а преди това на 27 декември, Стефановден- карнавално шествие с тяхно участие в центъра на града.
Тяхното дефиле ще е кулминация на програмата за Стефановден, когато в 12:00 на площада ще посрещнем Джамалджийски групи от Община Кюстендил. Те ще направят карнавално шествие, което ще тръгне от Общински драматичен театър – Кюстендил и ще продължи по централната градска алея към площад „Велбъжд“, като очакваме в него да се включат повече от 300 участника от селата Пиперков Чифлик, Слокощица, Ябълково, Жабокрът и Гирчевци, анонсира кметът инж.Атанасов.

Благодарим на община Кюстендил, които ни съдействат и милеят за нашите културни ценности. Ако не учим децата си на нашите обичаи, ще загубим всичко, благодари Борис Борисов от кукерската група на с .Ябълково.
„На Стефановден се надяваме да изгоним всичко лошо от нашия град и да зарадваме хората на площада.

Започва една много хубава инициатива, благодарение на обединението на нашите групи, защото нашите села се много силни. Ние сме с много медали от различни форуми в България и вече имаше нужда да се направи фестивал, той ще бъде наш с нашето лого „Джамала“, защото ние сме джамаларски групи“, каза още Борис Борисов.
„ Най- накрая кукерските групи от Кюстендилско ще имат поле за изява и именно за празниците, когато в града има гости от страната и чужбина, ще покажем, че сме обединени и ще дадем възможност на гостите на града да се запознаят с традициите от кюстендилския край“, каза кметът на града.

През февруари 2024 г. ще бъде сложено на началото на кукерски фестивал, в който ще участват групи от цялата страна и съседни държави, анонсира кметът инж. Атанасов.
„Запазваме традициите и показваме, че можем да бъдем обединени, когато става въпрос за Кюстендил. Затова на 10 февруари ще направим фестивала, сега няма да конкурира Перник, но ще бъде начало и впоследствие ще надграждаме. Искаме да покажем, че фестивалът може да бъде устойчив, да покажем, че местните джамаларски групи са обединени, да запазим културата и бита и да обогатим нашия културен календар“, заяви кметът инж. Ататансов.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене