Силвия Аздреева ще представи своята книга „Да покориш себе си“ в Историческия музей в Петрич

Силвия Аздреева, която през тази година стана първата българка, изкачила най-опасния осемхилядник К2, и първата българка, изкачила три осемхилядника, ще представи своята книга „Да покориш себе си“ на 22 декември в Историческия музей в Петрич. Вратите ще бъдат отворени от 17:30 часа, а в 18:00 часа, присъстващите ще се извисят на хиляди метри над земята с нейната история, съобщиха за БТА от екипа на Аздреева.

През 2022 година Силвия стана първият българин, изкачил последователно Еверест и Лхотце за малко повече от 27 часа. На 27 юли 2023 година Аздреева развя българското знаме на К2 и стана първата жена от България на втория по височина връх в света и третият българин, успял да изкачи К2. В края на тази година Силвия Аздреева издаде своята книга „Да покориш себе си“. Голямата премиера на книгата ще бъде в София през януари, но изданието ще бъде представено за първи път там, където още от дете Силвия разпалва обичта си към планината и природата – в родния Петрич, съобщиха още от екипа.

„България и Петрич са навсякъде с мен, защото ги нося в сърцето си. Освен че съм горда българка, аз съм и горда петричанка. А Петрич също изкачи Еверест, Лхотце и К2 заедно с мен – на всеки един връх развях и флага на родния град. Затова искам да подаря на моите съграждани едно специално събитие, в знак на моята благодарност към града, в който съм родена, и към всички петричани. Искам да представя книгата „Да покориш себе си“ първо там, откъдето започва моят път в живота. Каня всички петричани на специална среща, на която ще си говорим и за най-високите планински върхове, но и за най-високия връх в самия живот – когато се изкачваш отвъд бариерите, отвъд границите на възможното, каквото си го познавал до този момент, когато покоряваш самия себе си, каза за БТА Аздреева.

Тя посочи, че през 2023 година е имала щастието да изкачи още един висок връх – извън планините. Този връх е написването на книгата, с която искам да покажа, че и наглед обикновените хора са способни на необикновени неща. Че човешката сила е много по-голяма. Че психиката може да надделее над физиката и да ѝ каже, че няма невъзможни неща, каза Аздреева.

Аздреева обясни, че това не е просто книга за изкачване на върхове, а за човешката история, която докосва и мотивира. „Ще бъда много щастлива, ако преди светлите коледни празници мога да направя вдъхновяващ подарък за съгражданите си, очаквам ги и искам да им кажа едно – носете си мечтите, защото те се сбъдват“, допълни тя.

Аздреева е дарила на Община Петрич флага на града, който е развяла на Еверест и Лхотце. Специален гост на събитието и събеседник на Силвия Аздреева по време на представянето на книгата „Да покориш себе си“ ще бъде друг почетен гражданин на Петрич – олимпийската медалистка по борба от игрите в Токио Евелина Николова, информират още от екипа.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене