Искат Сандански да върне старото си име Свети Врач

Инициативна група, наречена Дискусионен клуб „Свети Врач“ (към Сдружение за изграждане на черковен храм „Св. Никола“), е отправила молба към кмета на община Сандански да ползва фоайето на втория етаж на Дома на културата „за културно-просветни инициативи, свързани с историята и решаване на настоящи проблеми“.

Един от тях е възстановяването на автентичното име на града Свети Врач, съобщава Sandanski1.com. В програмата на Дискусионен клуб „Свети Врач“ са предвидени още „срещи разговори и лекции с изтъкнати дейци на изкуството и културата“.

 

Гражданите от Дискусионен клуб „Свети Врач“ са избрали за визуален символ на кампанията за възстановяване първородното име на града картина на художника Стоян Кермедчиев.

Първият опит, неуспешен, да бъде сторено това, бе през 1992 г. Специализирана комисия, създадена от президента Желю Желев и оглавявана от известния историк проф. Николай Генчев, не допусна градът да възвърне името си.

 

Един от радетелите за това е доц. д-р Димитър Л. Тюлеков, преподавател в Югозападен университет „Неофит Рилски“, Благоевград. Изданието припомня, че Ванга е настоявала Желю Желев да прекръсти Сандански на Свети Врач.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене