За трети път крадци разбиват храм в Сатовча

За трети път крадци разбиват храм „Света Марина“ в Сатовча, каза отец Тодор Николов, който служи в църквата. Последният случай е отпреди дни, когато крадци са се опитали да разбият вратата, а впоследствие са изкъртили прозореца на църквата и са откраднали кутията за дарения.

Преди две години вандали са повредили с кирка вратата на църквата, за да вземат парите от кутията за дарения. През миналата година отново е имало посегателство, разбиване на храма, разказа отец Тодор. След втория опит, църковното настоятелство и хора от селото решават да се поставят камери за видеонаблюдение, с надеждата да опазят храма от посегателства.

Сега – за трети път, са се опитали да разбият вратата, отпред са изкъртили, отстрани касата е разбита, катинарът е срязан и най-голямото като вандалщина – измъкнали са целия прозорец с касата и оттам са влезли в храма, разказа свещеникът. Отец Тодор допълни, че парите, които са откраднати, са малка сума, тъй като последно на гробищната църква са се събирали повече хора на Архангелова задушница. „За нас щетите по храма са много по-големи“, посочи той. Средствата от дарения се превеждат по банкова сметка, която е за целта, в храма никога няма много пари, разказа още той.

За посегателството е сигнализирал човек от селото, който е бил до гробищния парк и е видял, че има прозорец на земята около църквата. Човекът е помислил, че се прави ремонт, но когато отишъл и видял, че вратата е разбита и прозорецът е изкъртен, е сигнализирал църковното настоятелство, а оттам са уведомени и органите на реда. Отец Тодор изрази надежда, че крадците ще бъдат заловени благодарение на видеонаблюдението, защото преди да влязат в двора на храма и да забележат камерите, те са били без маски.

До момента щетите от посегателствата са възстановени с дарения на хора от цялото село, с техен труд и с помощта на Неврокопска света митрополия и Община Сатовча в лицето на кмета Арбен Мименов, разказа отец Тодор. Тази година с благословението на Неврокопския митрополит Серафим започнахме инициатива да реставрираме отвътре храма, посочи свещеникът. В това се включиха много хора – както християни, така и мюсюлмани, каза още той и допълни, че хората в Сатовча са задружни и за всяко дело си помагат, предаде БТА.

Жалко е, когато се осквернява храм, това е най-тежкият грях, човек дори не трябва да го помисли това, каза още отец Тодор Николов и допълни, че се надява да има строги мерки срещу подобни нарушители, за да се пресече извършването на такива набези.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене