Министерството на финансите отпусна 5 987 300 лв. безлихвен заем на община Благоевград

Община Благоевград получава временен безлихвен заем от Централния бюджет в размер на 5 280 300 лв. и 707 000 лв. рефинансиране на непогасен дълг от взет безлихвен заем през 2021г.
Министерство на финансите отпусна на община Благоевград временен безлихвен заем в размер на 5 280 300 лв. със срок на погасяване 10.12.2024 г.
Отпуснат е и втори временен безлихвен заем в размер на 707 000 лв. със срок на погасяване 29.11.2024 г. С тази сума ще бъде погасен незабавно отпуснатия през 2021 г. и невърнат две години заем на общината.

Общата стойност на отпуснатия от централния бюджет безлихвен кредит е 5 987 300 лв. – с около 2 млн. лв. по-малко от одобрения от ОбС размер от 8 169 656 лв. Първоначалния размер е намален в резултат на допълнителни разчети и преговори между общината и министерството.
Поемането на двата безлихвени кредита, които получаваме от централния бюджет, се наложи заради тежкото финансово състояние на община Благоевград и като единствена възможност за осигуряване на крайно необходимите средства в кратък срок.
То бе предложено от кмета Методи Байкушев и подкрепено от Общинския съвет на заседание в края на ноември т.г.

С подкрепата на общинския съвет, кметът Байкушев предприе действия за оптимизиране на разходите и стабилизиране на общината, две общински предприятия – ОП „Озеленяване“ и ОП „Стройремонт“, бяха слети в ОП „Чистота“, разработва се и нова, по-ефективна структура на общината след анализ на ефективността на сегашната.
С нарочна своя заповед кметът разпореди на администрацията, ръководителите на второстепенни бюджетни разпоредители, кметовете и кметските наместници в общината да предприемат действия за стриктно спазване на финансовата дисциплина като: забрани реализирането на разходи, за които не е осъществен предварителен контрол за поемане на задължение и предварителен контрол за извършване на разход, както и „инхаус“ поръчките към общински дружества, които не разполагат със собствен капацитет, а превъзлагат без да провеждат обществени поръчки.
Тежкото финансово състояние на Община Благоевград няма да бъде решено лесно, но се прави всичко необходимо, за да се стабилизира.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене