Урологът д-р Костадин Радонов прегледа профилактично възрастните хора от дома „Света Петка“ в Благоевград

Урологът д-р Костадин Радонов прегледа профилактично възрастните хора от дома „Света Петка“ в Благоевград. Наред с ехографския преглед, д-р Радонов консултира възрастните жени и мъже и във връзка с други техни оплаквания. Медикът се включи в кампанията „Подари време“, а пред репортер на БТА разказа, че време винаги се намира, особено за подобна благородна инициатива.

Домът е доста добре уреден, така че профилактичният преглед е по-скоро внимание към възрастните хора, каза още д-р Радонов. С всеки от днешните си пациенти той обсъди цялостното им състояние, хронични заболявания и оплаквания, които ги притесняват.

Грижа за възрастните хора урологът проявява ежедневно и в работата си. В случаите, когато негови пациенти са трудноподвижни, той извършва прегледи на място, когато се налага – ги съпровожда и за изследвания. На въпрос кое го подтиква да помага, д-р Радонов каза, че го прави, както заради хората, които имат нужда, така и защото това го кара да се чувства също добре.

В дома „Света Петка“ идва за пръв път, но пое ангажимента да извършва профилактични прегледи за възрастните хора всеки месец. А те очакваха днешния преглед, като се бяха подготвили със символични изненади за медика – коледни картички. Към тях той отправи съвет да се грижат за физическото си състояние с повече движение. Това е основният проблем при възрастните хора, започват да се обездвижват, оттам качват килограми, което ги обездвижва още повече, посочи лекарят. Именно физическата активност е основна превенция на редица хронични заболявания, допълни той. И даде съвет към по-младите хора – да бъдат по-активни и да се хранят здравословно. Това са двете основни препоръки за поддържане на здрав дух в здраво тяло.

Инициативата „Подари време“ се провежда втора поредна седмица в дома за възрастни хора в Благоевград „Света Петка“. Тя е съвместна между Неврокопската света митрополия и Радио – Благоевград. От началото на кампанията до момента домът е посетен от редица ръководители на различни институции, ученици, спортисти и деца. Кампанията бе официално открита от Негово високопреосвещенство Неврокопския митрополит Серафим.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене