Социални работници протестират в Кюстендил

Едночасова предупредителна стачка на социалните служители се провежда в Кюстендил. В стачката се включиха около 60 служители от офисите на социално подпомагане и социалните услуги в града. „Стачката не позволява да напуснем работните си места, но в този час няма да работим“, казаха протестиращите.

Обхватът на подпомагане е голям, колегите са изключително натоварени, а заплатите не са адекватни на положения труд. Постоянно се налага да работим извън работно време, което не се заплаща, коментираха недоволните.

„Стартовата заплата на социален работник с висше образование е 1000 лв. бруто. Работя в системата от 30 години, моята чиста заплата е 1300 лв.“, каза Милена Димитрова, председател на синдикалната организация на КНСБ към дирекцията за социално подпомагане.

Сред основните искания на протестиращите са 30 % увеличение на заплатите с приемането на новия бюджет, промяна на класификатора на длъжностите в администрацията, съдържаща преобразуването на правоотношенията на социалния работник от трудови в служебни. „Почти само ние останахме в нашето министерство по трудови правоотношения, което също влияе на заплатите“, обясниха протестиращите.

Социалните работници настояват и за минимално изискване за образователна степен „бакалавър“ при назначаване, както и за увеличаване на средствата за работно облекло, и осигуряване на средства за защита и корекция на зрението.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене