Провали се огромна наркосделка край Петрич! Арестуваха бизнесмена Лъчезар Петков-Мазния.

Петричкият бизнесмен Лъчезар Петков-Мазния бе арестуван след наркосделка в района на оранжериите.  При полицейска операция в събота на обяд е спрян за проверка лек автомобил, в  който са открити половин килограм канабис и амфетамини. 49-годишният шофьор Стоян Христов от село Новачене е задържан край оранжериите в Петрич, малко след това е закопчан и 54-годишният петричкия бизнесмен.

При извършеното претърсване в дома на Лъчезар Петков не са открити забранени вещества. Той обаче е привлечен като обвиняем за разпространение на наркотици, а съучастникът му – в придобиването им. След изтичане на 24-часовото полицейско задържане арестът на двамата е удължен за 72 часа от прокуратурата. Днес се очаква да бъде направено искане в съда за разглеждане на мерките им за неотклонение.

Името на Лъчезар Петков нашумя преди 12 години, когато бе арестуван заедно с мъжа на НДСВ депутатката Теодора Дренска – Цанко Дренски, и петричаните Живко Карадалиев и Георги Стоянов за  ДДС афера при внос на рапично олио. Четиримата бяха уличени за престъпление по чл. 257, ал. 1 от НК – неплащане на данъци в особено големи размери – 183 069 деноминирани лева, чрез използване на фалшиви фактури при няколко вноса на рапично олио от Гърция в периода 16.07.-17.09.1998 г. Покрай тази афера на Лъчезар Петков му лепнаха прякора Лъчо Мазния, но накрая всички подсъдими излязоха сухи от съдебната сага, тъй като делото бе прекратено заради изтекла давност.

Лъчезар Петков бе съден и за „свинска афера”. Той бе  обвинен, че като управител на фирма „Лим партнерс” ООД на 8 ноември 2005 г. е направил опит да внесе през митница Кулата с товарен автомобил ДАФ 770 кашона с 19 288 кг замразено свинско филе и 140 кашона с 3660 кг бонфиле на обща стойност 124 603 лв. На другия ден той предложил 10 000 евро на митничарите Людмил Иванов и Кирил Кацаров. Това дело също се проточи във времето и се гледа от три различни състава на Окръжен съд – Благоевград.

През 2008 г. съдия Петър Узунов го призна за виновен по двете обвинения и го осъди на 2 години и половина условно и глоба от 25 000 лв. САС обаче върна делото за повторно разглеждане заради допуснати процесуални нарушения. През 2010 г. окръжният съдия Атанаска Китипова постанови абсолютно същото наказание, но САС пак върна делото на трети състав заради липса на мотиви. Делото бе разгледано от окръжния съдия Красимир Аршинков, който през 2012 г. го оправда за опита за контрабанда на месо. За подкупа към двамата митничари обаче го осъди на 1 г. и 6 месеца условно с 3-годишен изпитателен срок и глоба от 2000 лв.

Тирът и хладилният контейнер, с който е превозвано месото, бяха конфискувани в полза на държавата. Впоследствие Лъчезар Петков бе обвинен и за безакцизни цигари. Днес обаче той вече е реабилитиран и се води неосъждан.

/СТРУМА

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене