Цветан Цветанов проведе работна среща с посланик Даниел Фрийд в навечерието на Интерпарламентарната конференция по въпросите на сигурността

Председателят на Евро-атлантическия център за сигурност (ЕАЦС) Цветан Цветанов е на работно посещение във Вашингтон, за участие в Интерпарламентарната конференция по въпросите на сигурността, която се провежда в Сената на САЩ. В навечерието на конференцията Цветанов проведе работна среща с посланик Даниел Фрийд – старши анализатор в Атлантическия съвет и бивш помощник държавен секретар на САЩ по европейските въпроси. Посланик Фрийд има ключова роля в американската администрация за разширяването на НАТО на изток, един от архитектите на санкциите срещу Руската федерация. Фрийд и Цветанов ги свързва дългогодишно ползотворно сътрудничество в областта на двустранните отношения, регионалната политика и контратероризма.

По време на срещата Цветанов запозна Даниел Фрийд с вътрешнополитическата ситуация в страната и с регионалната среда за сигурност в контекста на руските преки и хибридни заплахи срещу България. И двамата изразиха общо становище, че е необходимо по-тясно взаимодействие между неправителствените научни центрове, които да подпомагат държавните институции за преодоляване на външните заплахи. В тази връзка Даниел Фрийд изказа високо мнение за годишника на ЕАЦС, който е успял да предвиди още през 2021 г. инвазията на Руската федерация срещу Украйна.

От своя страна посланик Фрийд запозна Цветанов със спецификите на вътрешнополитическите процеси в Съединените щати, обръщайки специално внимание на предстоящите президентски избори в САЩ в края на 2024 г. И двамата изразиха притеснение от надигащата се популистка и антидемократична вълна, която може да има видима роля не само в президентските избори в САЩ, но и за предстоящите в средата на 2024 г. избори за Европейски парламент.

В края на срещата Цветан Цветанов отправи покана към посл. Фрийд да гостува в България, където да изнесе цикъл от лекции по въпроси на двустранното и регионално сътрудничество.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене