Кметът на Община Доспат инж. Елин Радев се срещна с министъра на образованието и науката

На първи декември 2023 г. кметът на Община Доспат инж. Елин Радев се срещна с министъра на образованието и науката проф. Галин Цоков. Срещата беше във връзка със факта, че три училища от Община Доспат – ОУ „В. Левски“ – с. Чавдар, ОУ „Н. Вапцаров“ – с. Црънча и ОУ „В. Левски“ – с. Змеица, както и детската градина в с. Црънча бяха отпаднали в проектът на решение на МОН, с което се утвърждават списъците на защитени училища и детски градини.

Проектът на Решение на Министерския съвет за приемане на Списък със защитените детски градини и защитените училища в Република България за учебната 2023/2024 година беше публикуван на 10.11.2023 г., като срокът за внасяне на бележки е до 11.12.2023 г.

С писмо № ОКСД-01-332 от 17.11.2023 г. кметът на Община Доспат изпрати в писмен вид позицията си относно училищата в с. Чавдар, с. Црънча и с. Змеица и детската градина в с. Црънча с молба към проф. Цоков да преразгледа позицията на министерството и отново да включи учебните заведения в списъците на защитени детски градини и училища.

В писмото си кметът инж. Радев изложи мотивите си за това:
„Защитата на едно учебно заведение се обуславя не само чисто статистически с отчитане на разстоянието до най-близкото такова. При нас зимата е много сурова, отоплителния сезон започва от октомври и продължава до месец май. Пътищата са стръмни, с остри завои, тесни и със заледени участъци. Всички тези обстоятелства ще накарат много родители да стегнат куфарите и да напуснат пределите на Община Доспат, защото няма да се съгласят децата им да пътуват ежедневно при такива условия. Едно малко училище или детска градина чисто финансово ако не е защитено няма да може да издържи, Общината винаги ги е подкрепяла и подкрепя, но ако няма съдействие и подкрепа от страна на държавата те просто издъхват и трябва да се закрият. Напоследък всички отчитаме колко зле стои страната, в т.ч. и Община Доспат от гледна точка на демографията. Ако статутите на предложените училища и детски градини са различни от защитени, ще се ускори обезлюдяването. Не е без значение и факта, че ще има ръст и на безработицата, а това е много важно.“, посочва в писмото си кметът.

Министърът на образованието и науката проф. Цоков се е ангажирал лично тези учебни заведения отново да получат статут на защитени.
Искам лично да благодаря на министърът на образованието и науката проф. Цоков, че се ангажира и разреши въпросът със защитените училища и детски градини, каза кметът на Общината инж. Елин Радев.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене