При нов локдаун заведенията ще работят само за ваксинирани

„Няма бракувани ваксини у нас. Голяма партида от препарата на AstraZeneca ще изтече на 31 август. Интересът към тях е наистина слаб. Ще можем да ги дарим на съседни страни преди да изтекат”.

Това заяви здравният министър Стойчо Кацаров.

„Сега сме в „зелена” зона по брой заразени. Имаме около 20 болни на 100 000. Ако тази бройка нарасне 5 пъти, влизаме в „оранжевата” зона, ако нарасне 10 пъти влизаме в червената зона. При ръст от 25 пъти, влизаме в „тъмночервената” зона. В нея експертите предвиждат да работят само хранителните магазини, аптеките и финансовите институции.

Ако си спомняте така беше, когато имахме над 5000 нови случая на ден и над 9000 заети болнични легла. Включително се предвижда възможност за ограничаване на пътуванията”, поясни министърът на здравеопазването пред Нова.

Той коментира и идеята при евентуална нова тежка вълна заведенията да могат да работят, ако персоналът е имунизиран.

„Заведенията, чийто персонал е ваксиниран на 100 %, ще могат да продължат да работят единствено с ваксинирани посетители. Това е идеята дори всичко да е затворено, подобни места да имат правото да продължат да работят. Същото важи и за детските градини. Това е личен избор”, обясни  Кацаров.

pirinsko.com

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене