Иван Гешев и граждански сдружения представиха в Петрич платформата „Граждански блок“

Ние смятаме, че партиите са се превърнали в търговски дружества, управлявани от шефовете, а партийците в тях са служители. Това каза бившият главен прокурор Иван Гешев на среща с граждани в Петрич. Целта на срещата беше да бъде представена платформата „Граждански блок“. Петрич е първият град, предстои поредица от срещи с гражданите в цялата страна. Платформата е сбор от различни граждански сдружения и е демократична, допълни Гешев.

Това, което ние казваме и смятаме да казваме все повече в обиколката из страната е гражданите да участват, не да бъдат използвани, а да участват, каза Гешев. Той обясни, че са внесли предложение в Народното събрание да отпадне чл. 12 от Конституцията, който забранява на граждански сдружения да участват в политическия процес.

Гешев посочи, че в този формат не могат да участват в избори, но ако бъде променена Конституцията, граждански сдружения, които защитават интересите на града, ще могат да участват и да излъчват свои представители. Той обясни, че това ще се случи, когато в партиите има хоризонтална структура на управление, в която всеки град и всяка област да излъчи свои „естествени лидери“, когато дойде момент да участват във властта. Гешев каза, че смятат да активизират хора във всички градове, които да повярват, че могат да променят нещо.

По думите му, единственият начин да се разбие порочният кръг е с активност на гражданите. Гражданите да участват във властта, а не да бъдат използвани и да им се крадат парите. Това е нашето виждане за ситуацията, каза Гешев. Той обясни, че тяхната платформа не е партия, но има политически цели. Това е сбор от граждански сдружения, които се боря да живеем по-добре, допълни той.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене