За 16-та поредна година: Награди за журналисти в памет на ирландската журналистка Вероника Герин

За 16-та поредна година в Благоевград се проведе церемония по награждаването на журналисти в конкурса „Сърце и слово срещу наркотиците“ в памет на ирландската журналистка Вероника Герин, убита от наркомафията, защото разобличава тяхната работа.

Събитието се организира по идея на Общинския съвет по наркотични вещества и д-р Теменужка Любенова, която беше дългогодишен председател на съвета, с подкрепата на Община Благоевград и посолството на Ирландия в Република България.

Тази година над има над 40 номинации в три категории – „Печатни издания“, „Електронни медии“ и „Документално кино“.

„Всеки един от номинираните заслужава награда. Журито беше изключително затруднено. Всички номинирани получават грамота, а тези, които са с големите отличия получават плакет и грамота с лика на Вероника Герин. Това е нашето „Благодаря“ към тези журналисти, защото наистина разследващата журналистика е много трудна, поради което малко журналисти работят в тази област. С течение на годините самият конкурс се развива, започнахме да обръщаме поглед към тези журналисти и писатели, които творят в посока патриотизъм и религия, защото за нас в основата на истинския човек стои да бъде изградена любовта към род, родина, към истинските човешки ценности. Едно дърво с дълбоки корени е устойчиво на бурите на времето“, каза още Рахова.

Официални гости на събитието бяха кметът на Община Благоевград Методи Байкушев, който е и домакин на събитието; Председателят на Общински съвет – Благоевград Радослав Тасков; Негово Високопреосвещенство Неврокопският митрополит Серафим, представители на различни институции, сред които съд, прокуратура, полиция и други.

Председател на журито е Румен Бояджиев, директор на Международната асоциация за борба с наркотрафика и наркобизнеса, а членове са д-р Теменужка Любенова, Магдалена Рахова, д-р Марияна Шехова-Канелова, Лина Попова, Анелия Ангелска и Светла Борисова, която е литератор.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене