“Силата на възкресението в историята на един театър“- книга за театралната дейност в Гоце Делчев

„Силата на възкресението в историята на един театър“ е една философска изповед на авторката Вяра Янкулска, която пише книгата си в един труден момент. Момент, в който тя преживява свой личен житейски катарзис. Тя самата е рожба на семейна двойка, чиято любов е пламнала по време на дългогодишното им участие в колектива на образцовия самодеен театър „Кръстю Сарафов“ в гр. Гоце Делчев. Освен личната си изповед на авторката как историята на един театър й е дала силата за нейният катарзис с тази книга.

Спорна е датата от началото на театралната дейност в стария Неврокоп, но от архивите на читалище „Просвета 1865“ в гр. Гоце Делчев става ясно, че театърът тук е основан още в годините на Османската империя. Вероятно, водени от първите изяви като сценки в килийните училища, от пожълтелите страници на възрожденските вестници по онова време четем за първото представление на театъра в Неврокоп на 26 декември 1901 с нашумялата тогава трагедия „Многострадална Геновева“ на Лудвиг Тик. Изключителна богата и забележителна е над 120-годишната история на театралната дейност в Гоце Делчев.

Представленията на неврокопския самодеен театър „Кръстю Сарафов“ бяха истински културни празници в близкото минало за хората на бившата Неврокопска околия . По-възрастните жители на общината все още си спомнят с умиление представленията на пиесите „Пигмалеон“, „Една бурна нощ“, „Ариф и Рмзина“, „Събота 23“, „Клопка“, „Женско царство“, „Свекърва“ и много, много други. Освен в областни и национални театрални прегледи, неврокопските актьори прославяха България и на престижни международни театрални прегледи фестивали. Гостували са в Чехословакия, Гърция, Македония, Съветския съюз, Испания и др. За съжаление, комедията „Свекърва“ от Антон Страшимиров е единствената постановка на образцовия самодеен театър „Кръстю Сарафов“ изцяло заснета на видео запис през 1988 г. На зрителите на Топ Преса предлагаме кратки откъси от записа.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене