Младежки литературен клуб развива творческото мислене и въображението на учениците в Петрич

Младежкият литературен клуб, открит този месец в Петрич, вече развива всестранна дейност. Той е продължение на утвърдения в града литературен клуб „Евтим Евтимов“, в който членуват петричките творци. Младежкият клуб е към народно читалище „Братя Миладинови – 1914“ и също носи името на поета от Петрич Евтим Евтимов. В него членуват ученици между 15 и 18 години, като идеята е да развива творческото мислене и въображението на учениците, каза за БТА ръководителят на клуба Розалина Добрева.

В програмата е заложено не само творческо писане, но и посещения на театри, музеи и библиотеки, както и съвместни дейности с някои от тях. Предвидили сме различни мероприятия, които не са свързани само с творческо писане, а имат обществена насоченост, каза ръководителят.

През декември младите творци имат идея да направят общинско мероприятие, което да бъде като коледна работилница и да бъде подходящо за деца и младежи от всяка възраст, посочи Добрева. Предвиждат и посещение на театрални постановки, срещи с писатели, състезания и дебати.

В целите на клуба ръководителят е заложил развитие и усъвършенстване на езиковата компетентност, комуникационните и презентационните умения, както и усъвършенстване на езиковите норми и умения, ораторска реч, логическото аргументиране, критичното мислене и защитаване на позиция. Целта й е издигане на личното и социалното самочувствие, както и развитие на умението да се говори свободно пред аудитория. Дейността да не е свързана само с писане, защото не всеки умее да пише, а има младежи, които искат да се изявяват и по друг начин, допълни Добрева.

Вилияна и Мария членуват в младежкия литературен клуб от самото началото. За БТА те разказаха, че когато са разбрали за идеята са били много ентусиазирани. Дейността на клуба им харесва и ще продължават да участват в него, давайки всичко от себе си.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене