ЗАКЛЮЧИТЕЛНА ПРЕСКОНФЕРЕНЦИЯ ПО ПРОЕКТ „ЗАЩИТА ОТ НАВОДНЕНИЯ“ СЕ ПРОВЕДЕ В ОБЛАСТНА АДМИНИСТРАЦИЯ БЛАГОЕВГРАД

Заключителна пресконференция по проект „Трансгранично планиране и инфраструктурни мерки за защита от наводнения“ се проведе в Конферентната зала на Областна администрация Благоевград.
Участие в събитието взеха областният управител на област Благоевград Мария Димова, експерти от Областна администрация, екипът за реализация на проекта, както и представители на държавни и общински структури, и обществеността.
По време на срещата бяха представени реализираните дейности и постигнатите резултати от изпълнението на проекта.

Проектът е финансиран по третата покана за стратегически проекти на Програмата за трансгранично сътрудничество ИНТЕРРЕГ V-А Гърция – България 2014 – 2020 година. Партньорите по проекта са 7: От българска страна, това са Областна администрация Благоевград, Областна администрация Хасково, Областна администрация Кърджали и Областна администрация Смолян. От гръцка страна партньорите са Регион Централна Македония, който е водещ партньор по проекта, Регион Източна Македония и Тракия и Децентрализираната администрация на Македония и Тракия. Бюджетът на Областна администрация Благоевград е в размер на 790 000 евро.

Основната цел на проекта е повишаване нивото на защита от наводнения в трансграничния регион на Гърция и България и особено в райони с висок риск от наводнения.
В област Благоевград са изградени защитни съоръжения срещу наводнения на общо 12 определени като високорискови речни участъка на р. Струма. Извършени са строително – възстановителни работи в 3 участъка до гр. Симитли и още 7 компрометирани речни обекта при с. Крупник, с. Илинденци, с. Микрево, мина Ораново, с. Българчево и с. Долно Церово. Напълно изграден и възстановен е праг № 2 на р. Струма, както и десния насип на праг №3. Укрепен е и прагът на р. Струма при землището на с. Рибник, община Петрич, един от най-рисковите участъци на река Струма.

По време на пресконференцията бяха очертани възможностите за надграждането на проекта през новия програмен период по програма Интеррег VІ-А Гърция – България 2021 – 2027 г. като бъдат реализирани нови инфраструктурни мерки за защита от наводнения на високорискови речни участъци.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене