Изграждат електронен онкологичен регистър у нас

В Националната здравноинформационна система (НЗИС) ще бъде изграден специализиран модул за онкология, който ще съдържа и електронен онкологичен регистър. Това обяви заместник-министърът на електронното управление Валентин Мундров по време на форум, посветен на Националния план за борба с рака.

„Новият дигитален регистър ще има информация за пациента от самото начало, дори преди момента на диагностика на заболяването. Събраните данни в  стария раковия регистър не предоставят нужната информация по надежден и навременен начин“, допълни заместник-министърът. По думите му се очаква новият регистър да бъде изграден през следващата година.

Валентин Мундров подчерта, че данните в НЗИС са собственост на пациентите и могат да бъдат ползвани запредприемане на превантивни мерки, като предоставят възможност за ранна и навременна диагностика.

Заместник-министърът на електронното управление посочи също, че се планира и изграждането на електронен регистър на клиничните онкологични комисии и на техните членове, за да може да бъде организиран достъп до данните в регистъра според заложените изисквания и процеси. „Модулът за онкология ще е първият специализиран такъв в НЗИС и ще съдържа данни при диагностициране на пациентите, лекарствена терапия, състояние, стадий на идентифициране на раковото заболяване, развитие на самото заболяване, становища на комисиите и други“, информира Мундров.

Непълната електронизация и липсата на достъп до електронното досие са сред причините за частичната съпротива на лекарите към дигиталната трансформация. „Наистина, докторите следва да имат възможността да виждат цялото пациентско досие, като се отчита факта, че става дума за чувствителна лична информация“, каза още Мундров.

Според него усилията следва да са насочени към изграждане на добър аналитичен модул и извеждането на информацията по удобен за лекарите начин. Затова заместник-министърът покани всички заинтересовани страни да се включат активно в разработването на модула за онкология в НЗИС. „Интензивният диалог е инструментът, чрез който още в процеса на изграждане на модула могат да се изчистят всички възможни слабости, като например различните видове номенклатури и кодове“, каза в заключение Валентин Мундров.

/фокус

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене