Бетонират опасно дере в Марикостиново, спират преливането му и наводненията в селото

Община Петрич продължава с изпълнението на мерки и дейности, които превантивно да подсигуряват критични обекти при проливни дъждове. Стартира проект за аварийно бетониране на водоотвеждащ канал на дере, което минава през село Марикостиново. Ще се направи цялостно почистване и профилиране на коритото на дерето в регулационните граници на населеното място, за да се осигури безопасното провеждане на водния поток и да се предотврати риска от наводнения на жилищни сгради. Това дере е преливало многократно, защото има затлачване от пясък, кал и бурени. Проектът за ремонта беше внесен пред Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане.

Експерти установиха, че вследствие на поройните дъждове и затлачването на дерето с наноси, растителност и отпадъци се е достигнало до крайно ограничаване на пропускателната му способност. Има спешна необходимост от изпълнение на дейности за защита от вредното въздействие на водите, от наводнения и за защита на леглото и бреговете на дерето от ерозия. Във връзка с неотложната необходимост от дейности, включващи корекция на дерето и изграждане на хидротехнически и защитни съоръжения за осигуряване на неговата проводимост, бе изготвена експертна оценка и идеен проект, с който се кандидатствано за финансиране.

По проекта 290 метра е частта от дерето, която ще се бетонира изцяло с извеждащо корито, ще бъдат изградени отводнителни решетки по улици до дерето, за да се влива дъждовната вода в дерето, вместо да подкопава улиците. Бетонираният участък от дерето също ще се почисти, ще се ремонтира там, където има проблеми.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене