Започва вторият етап на акция „Зима“, фокусът са пешеходците

Официално започва вторият етап от акция „Зима“. Фокусът този път са пешеходците, предаде „Фокус“. Проверките на полицията ще са насочени именно към тях и към поведението на водачите спрямо тях. Ще се следи дали хората, които се движат пеша пресичат на обозначените за това места, дали спазват закона, дали са достатъчно внимателни. Органите на реда ще проверяват и дали шофьорите ги пропускат, когато те трябва да са с предимство.

„Специално внимание ще се обръща на пешеходците в тъмната част на денонощието (при сумрак или на неосветени или слабо осветени участъци), движещи се неправилно особено извън населените места. За гарантиране безопасността на пешеходците, в т.ч. на организираните групи (деца, възрастни, хора със специални потребности) ще се осъществява контрол за изпълнение на разпоредбата на чл. 112, ал. 1 и ал. 2 от ЗдвП.“, казват още от търновската полиция.

Паралелно започва и разяснителна кампания в детските градини и училищата.

„Ще се взима отношение спрямо пътници, пътуващи в нарушение на ЗДвП, които с поведението си създават предпоставки за пътнотранспортни произшествия. При констатиране неизползване на обезопасителни колани /системи/каски от пътници отношение да се взема спрямо тях (само когато са навършили 16 години) и във всички случаи спрямо водачите в съответствие със законовите разпоредби“, допълват от ОД на МВР.

При констатиране отнемане на предимство на пешеходци спрямо водачите ще се взима отношение на място. Ще има и глоби.

/фокус

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене