Представят в Благоевград филм за живота на ВМРО войводата Кръстьо Асенов

_thumb (2)ВМРО-Благоевград и НПО „Форум Балканика“, организират прожекция на документалния филм, на режисьора Владимир Каперски за войводата от ВМРО – Кръстьо Асенов.

Документалният филм „В огъня на борбата и любовта“ – за революционера Кръстьо Асенов, ще бъде представен премиерно в Благоевград днес от 18 ч. в зала „22 септември”. Автор и режисьор е Владимир Каперски, оператор Николай Костов, музика Валери Димчев.

Спонсор на създаването на филма е и Община Благоевград.

Филмът представя революционера Кръстьо Асенов, отдал живота си за освобождението на българите в Македония и Одринска Тракия. Кулминация е смъртта на героя, дошла като драматична цена за възвишената му любов с Анна Малешевска, дъщеря на видния съратник на Гоце Делчев – Никола Малешевски. Името на Кръстьо Асенов тъне в забрава, а за младото поколение българи е неизвестно.

Съществена багра за вникване в образа на героя влага известната художничка Селма Тодорова, която рисува портрета на Кръстьо Асенов. Това художествено проникновение запълва и неизбежна документална празнина – историята скъпернически е съхранила само две снимки на революционера.

Кръстьо Асенов е племенник на Хаджи Димитър. Роден е в Сливен, но съзнателния си живот прекарва в Македония. Работи като учител в с. Лешко, Благоевградско, а всъщност е нелегален революционер, който става един от най-известните и легендарни войводи в Македония. По време на Илинденско-Преображенското въстание предвожда голяма чета в Кукушко. Той е сред най-изявените участници в аферата Мис Стоун.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене