Второто място за брой на карантинирани ученици е за община Гоце Делчев, там броят непрекъснато расте и до вчера достигна 731 ученика

Тревожна ситуация в училищата в Пиринско! Гоце Делчев e един от градовете с най-много болни, след областния център

Новата вълна на Ковид 19 е във вихъра си.  Новогодишните тържества, маскарадните игри, празничната еуфория дадоха плачевен резултат. Вирусът засегна най-сериозно училищата в област Благоевград. Увеличи се значително броят на заразените и карантинирани ученици и учители. Към вчерашна дата броят на карантинираните ученици е 3 641, 148 паралелки са изолирани и прехвърлени на онлайн обучение, 38 учители са извън строя, поставени под карантина .

В Благоевград са карантинирани 1212 ученика и 9 учители. Второто място за брой на карантинирани ученици е за община Гоце Делчев,, там броят непрекъснато расте и до вчера достигна 731 ученика, от които 654 са в града. 7 от учителите в общината също са под карантина, заради заболяване. 513 са карантинираните ученици в Разлог, 7 са учителите.

В община Петрич под карантина са 328 ученици и 5 учители. Справката сочи, че 268 от учениците в Сандански са под карантина, има и 1 болен учител.

В община Банско броят на карантинираните ученици е 167, има и 2-ма болни учители. 148 са децата от детските градини в Благоевград под карантина, 10 са детските учителки заразени с вируса.

Така общият брой на карантинираните стигна 3641, цифра, която буди тревога заради липсата на каквито и да е било конкретни мерки и указания от страна на здравното министерство в момента. Ще се затварят ли училищата отново е въпрос, който чака отговор всеки момент, но тревожното е, че вирусът се разпространява много бързо, заразява незабавно, болничните заведения вече усещат натиск.

Причината за този взрив на Ковид 19 е неглижирането на мерките покрай Новогодишните празници. Струпването на много хора и по време на маскарадните игри в Разлог например, е сред основните причини за бума. Официално нямаше фестивали, но кукерите се представяха по отделни квартали и махали и резултатът е налице. Ситуацията се усложнява, така че спазвайте противоепидемичните мерки и карантината.

Бъдете отговорни към близките си и околните, особено ако се вярва на прогнозите, че пикът тепърва предстои.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене