Прокуратурата погна Болницата в Благоевград заради родилка!

Симона Шопова от Сандански спасена от лекарите на „Майчин дом“ и „Александровска“ след усложнения при секцио

ИА „Медицински надзор“ започва извънредна проверка от днес в МБАЛ – Благоевград и в СБАЛАГ „Майчин дом“ в София на случай с усложнение на родилка от Сандански. 23-годишната Симона Шопова става майка за втори път на 6 октомври след раждане с цезарово сечение в АГО на МБАЛ – Благоевград. Няколко дни след раждането жената е изписана с болки и температура за долекуване с антибиотична терапия в родния си град Сандански. Казали й, че болките, които има, са вследствие на операцията, а температурата е от гърдите, от самата кърма.

Младата майка се връща в Сандански на 11 октомври, но болките стават по-силни. Един ден по-късно е хоспитализирана повторно в благоевградската болница с температура и заради излив в корема.

„Казаха, че имам вода и че тя може да се изхвърли само с антибиотици. Че няма нужда от никаква хирургична намеса“, споделя Симона.

Състоянието й продължава да се влошава. Оказва се, че е с тежко възпаление на почти всички органи и системи, а данните от образните изследвания показват излив в корема и след съгласуване с екипа на „Майчин дом“ на 13 октомври родилката е транспортирана с линейка в София. Бременността е проследявана в Сандански, като показателите от всички изследвания са били в граници на нормата. Първичният преглед установява голямо количество свободна течност в корема. Поради лабораторната клинична картина на разгънат перитонит лекарите от „Майчин дом“ предприемат операция за ревизия на корема. Установява се тежък перитонит с излив и множество сраствания на тънки и дебели черва към предната стена на матката. Консултативната лекарска комисия на СБАЛАГ „Майчин дом“ взима решение да отстрани матката заедно с яйчниците двустранно поради сериозни възпалителни изменения, които са довели до тежък сепсис. Извършената от акушер-гинеколога д-р Димитър Божилов операция е животоспасяваща. Интраоперационно екипът на „Майчин дом“ се консултира с коремния хирург доц. Свилен Маслянков за изключване усложнения от перитонита и с урологичен екип от УМБАЛ „Александровска“.

„Не можем да кажем откъде е входната врата. Най-вероятно е ранената повърхност при секциото. 2 литра гной в корема, матката е септично променена. Двата яйчника също. Това наложи отстраняване на матката и на двата яйчника”, заяви пред БНТ д-р Димитър Божилов от СБАЛАГ „Майчин дом”.

В борбата за живота й се включва и хирург от „Александровска“ болница, тъй  като освен възпаление на органите Симона има перитонит.

„Ако тази операция не беше направена този ден, тази жена в рамките на ден-два щеше да загине. Тя имаше страхотен излив в белите дробове. Не е нормално да има течност в корема. Това подсказва, че нещо се случва“, допълни доц. Свилен Маслянков, завеждащ отделение в УМБАЛ „Александровска“.

Симона постепенно се възстановява след животоспасяващата операция. В следващите дни рязко е подобрено общото състояние на пациентката с тенденция за нормализиране на кръвните показатели. Тя обаче няма да може да има повече деца.

„Имам 2 прекрасни деца и това ми стига. Наистина светкавична реакция на докторите и на сестрите, за което съм им благодарна”, коментира Симона, която  вече е при синовете си в Сандански. След изписването й е назначена хормонална терапия, която няма да й пречи да живее пълноценно.

Проверката на ИА „Медицински надзор” в двете болници, която започва от днес, ще продължи до 3 ноември. За резултатите ще бъде съставен констативен протокол в срок до 10 дни от приключване на проверката.

И ако родилката от Сандански е имала късмет, че е спасена от софийските лекари, то преди две години друга млада жена загуби живота си при планирано секцио в АГО на МБАЛ – Благоевград. 29-годишната Евгения Крумова от жк „Еленово“ почина на операционната маса на 16 юни 2021 г., след като й била поставена упойка. Тя трябвало да роди със секцио втората си рожба, тъй като преди 3 години по същия начин дошъл на бял свят първородният й син. Минути след като анестезиологът д-р Любомир Димитров поставил упойката обаче, Евгения започнала да се задушава и въпреки усилията на екипа починала. Лекарите не успели да извадят от утробата й и бебето, което също почина. По случая бе извършена проверка от ИА „Медицински надзор“, която приключи със заключение, че грешка при интубирането е непосредствената причина за смъртта на младата жена и нероденото бебе. Евгения е била интубирана неуспешно два пъти. След трагедията започна разследване, но междувременно анестезиологът д-р Любомир Димитров, завеждащ реанимационното отделение, почина.

Продължава разследването по случая с бебето Боби, което се оказа със счупен крак по време на лечение в МБАЛ – Благоевград. Бебето на 26 дни е прието на 1 април 2023 г. в отделението по неонатология със симптоми на жълтеница. На 3 април при смяната на пелените дежурната акушерка забелязала, че крачето на детето е счупено, след като изплакало силно. Проверката на ИА „Медицински надзор“ установява, че счупването на крачето е станало в болницата, а не преди постъпването му. Кой е виновен обаче, не е ясно. Камерите в неонатологията не са запечатали насилие.

Прокуратурата образува досъдебно производство срещу неизвестен извършител по чл. 134 от НК – причиняване на средна телесна повреда по немарливост. Към момента разследването е на етап експертизи и няма привлечено лице като обвиняем. След проверката от ИТМН наложиха глоба в минималния размер на МБАЛ – Благоевград, представлявана от болничния шеф д-р Огнян Митев.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене