Веселин Стаменов: За 6 години медиите в Югозапада се разделихме на Топ Преса и всички останали!

Георги Делиилиев – ГОФИ

– Не е за вярване. 6 го­дини минаха от основа­ването на Топ Преса. Спо­ред теб каква е тайната тази медия да се наложи толкова много в Югоза­падна България и не само?

– Дразни ме конкуренцията с тези изказвания. Нали се се­щаш сега какво ще се получи и какви ще са изказванията след този наш разговор. Ду­мата интервю е силно казана. Това е един разговор. В по­следно време, всички успели проекти на успели хора, кога­то дават равносметка, било то в края на годината или както при нас се комбинират не­щата – един път рожден ден, един път предколедно. С един масраф минаваме и коледно и новогодишно и рождения ден. В практиката все повече взе да се говори за хейтъри. Тези, които злобеят и завиж­дат. Масовата практика е да се благодари точно на тези хора, защото те са идеалният стимул. Явно тези хора ни сти­мулираха да се обединим и да стигнем до тук. Представяш ли си колко разглезени щяхме да бъдем, ако бяхме приети в една нормална страна на ка­чествена конкуренция. Всичко да вървеше монотонно, да бя­хме станали част от медийно­то статукво. Можеше да изте­чем по канала за една година.. Според мен тайната е точно там, че ние сме индивидуални. Ние вкарваме нови идеи, на­лагаме нови стилове. Къде се бе чуло и видяло в Югозапада да има видео интервю?

– Мен лично ме впечатлява, че ние самите се афишираме като Югозападна медия, а нас ни четат не само цяла Бълга­рия, а и в чужбина дори.

– Ние акцентираме там, къ­дето ни е силата. Ние не сме национален сайт, при поло­жение, че 90% от новините ни са от региона. Ние сме силни тук. Камъкът си тежи на мяс­тото. Това, че ни четат цяла­та диаспора, това е нашето признание. Аз съм го казвал винаги – интернет е достъп­но място за всеки. Трябва да задържиш на твоите страници публиката. Следователно, да намериш, така да концентри­раш нещата, че да печелиш от това нещо. А ние съумяваме да го направим. Смея да кажа, че 6 години го правим много добре. Знаеш, че на нас ни даваха от 3 до 6 месеца, макси­мум една година.

– А сега вече започ­ва седмата година.. Вече на нас няма да ни липсват седемте години

– На нас винаги си ни липсват се­демте години (смее се), познавайки ця­лата лудост на еки­па. Това е една от нашите тайни –

НИЕ НЕ СМЕ НОРМАЛ­НИ.

Нормалният чо­век не би влезнал в огъня всеки ден. Твои видеа са гле­дани в момента над 200 000 пъти само в ЮТуб. Това са скандалите в Гърмен. Ти влезе направо в екшъна. Това не всеки би го направил. Най-лес­но е да идеш да снимаш една хуба­ва картина и да ка­жеш „Аз направих репортаж“. При нас не е така. Зад твоята работа седят хиляди видеа в интер­нет.

– Аз, когато почнах тук, в този екип, отзиви за нашите видео материали имаше от Бразилия, неврокопчани, ро­дом от Ляски.

– Интернет е невероятна сила. Неслучайно ние имаме покана от много рекламода­тели, които вече са готови да дават пари да работят с Топ Преса. Не искам да се изкарваме сега, едва ли не, че сме някаква корпорация, напротив, ние сме име. Всеки вижда, че това се гледа, все­ки вижда, че сме високо рей­тингови без да манипулираме трафици. Реалният трафик е, когато ти се обадят от Брази­лия и ти кажат „Уникални сте, ние ви гледаме“. Това за мен е най-важното. Това е реал­ната оценка. Лудостта ни ни прави уникални. Само нови­те идеи успяват, защото нор­малните не оцеляват. Имало е много наши конкуренти, които ни питат защо се зани­маваме с определена тема, с този кмет, за да ни боляло главата. Просто за всичко се намира решение. В крайна сметка, ние сме влезнали и водим битка. Казвал съм го и преди,

ВСЕКИ ДЕН НИ ХАПЯТ ВЪЛЦИ, ЧАТ ПАТ И ОВЦА.

Това го приемаме като за­качка. Трябват сили. Ние не сме като другите да маскира­ме нашия банкет под благот­ворителен бал, ние сме едни хора, които обичаме да сед­нем, да пием по една ракия, да ударим по един-два гюбека. Тайната е точно това, че ние в лудостта си на работа сме и едни обикновени хора. Ние сме медията на народа. Обик­новеният човек припознава в своята медия нас, защото ние говорим на неговия език, ние пишем това, което той говори на масата, ние изразяваме не­говото мнение.

– Честно да си признаем, много пъти ни критикуват за стила, за граматически греш­ки, за технически грешки.

– Нормално е, безгрешници­те да ни критикуват по такъв начин. Един път, за неграмот­ността, трябва да има един кусур. Не може всички да сме най-умните. Ние жертваме по някой път визията си и фаса­дата си, в името на това чи­тателят да бъде максимално бързо информиран, т. е., коле­гите по някой път, знаеш има­ме софтуер и когато ни звън­нат и ни диктуват новината, софтуерът сваля на текст но­вината, не винаги се получава, някой написва нещо на бързо по фейсбук и ние бързаме да сме номер едно в името на чи­тателите. Жертваме по някой път егото на някой по-взиска­телни наши читатели, но рад­ващото е, че и те ни четат. В крайна сметка трябва да има и кусури.

– Все пак ние не сме медия за езиково възпитание и гра­матическо възпитание..

– Ние произвеждаме нови­ни. Ние не сме медия, която излиза с новини, изпратени по мейлите. Повечето електрон­ни медии в Югозапада са едни информационни бюлетини. Те не са медии. Понеже те се страхуват, но

ИСКАТ ДА БЪДАТ КАТО НАС, А НЯ­МАТ НИТО ДУПЕТО, НИТО ПИПЕТО,

го правят анонимно. Съз­дават си анонимни форуми, където плюят с коментарите си. Няма тук кмет или депутат да не знае кой си пише комен­тарите. Има сайтове, които долу си пишат коментарите. И в един хубав момент, те се самопогребват. Автогол след автогол. От това ние автома­тично печелим. Защото, кога­то ти сам отблъснеш читателя си, нормално е той да намери друго поприще. Другото, което е – ние сме най-балансира­ната и най-коректната медия към всички местни сайтове и медии. Ние цитираме всички. Ние не може да игнорираме нещо, което реално се е случи­ло. Целия свят работи по този начин, по този модел.

– Ти сигурно си забелязал, че тези критики идват от наши конкуренти, хора, на които не сме им много симпатични и се заяждат с дребните неща.

– Тези хора няма за какво друго да живе­ят. Някои наши колеги превърнаха каузата „Анти – Топ Преса“ в лична. Тях вече не ги интересува какво се случва с тях, а какво се случва с нас. А ние, с нашия успех, ги за­сенчваме. Онзи ден коментирахме – съби­тие, на което присъст­ва цялата местна гил­дия, ние нямаме място в това стадо. Нямаме място в едно гнездо на елементарно чисто чо­вешко лицемерие. Топ Преса е изчистена от това нещо. Това е не­щото, за което съм се борел. Да бъдем инди­видуални. Да не бъдем част от това стадо. И точно за това местни­те журналисти се разделят на Топ Преса и всички останали.

– Така се получи. За съжа­ление много колеги, с които бяхме в много добри отноше­ния, в последните 1- 2 години демонстрират някакво от­дръпване. Поне аз така съм го почувствал.

– В чуждите успехи като не виждаш твоите неуспехи се стига точно до такова нещо. Да се налага поредната ни равносметка в края на годи­ната – да акцентираме върху злобата на конкуренцията, но трябва да се говори по тази тема. Нашият рекламен па­зар има крещяща нужда от ограмотяване. Ние за това ра­ботим. Това е една от бизнес каузите на Топ Преса. За да покажем, че

МЕДИИТЕ ТРЯБВА ДА БЪДЕМ ОЦЕНЯВАНИ ПО РЕЗУЛТАТНОСТ, А НЕ САМО ПО ПРИСЪСТВИЕ.

Именно заради Топ Преса и заради съдействието на ня­кои колеги, с които работим

 изключително добре, това са Мариета Димитрова, еки­па на „СтрумаКом“, екипа на ТВ „Дартс“ и т. н., ние сме се обединили в каузата да се ограмотява пазарът. Стъпка по стъпка, това започва да се получава. Ще дойде време, в което ще се кандидатства за финансиране на база посеща­емост, на база рейтинг. Това е тайната, защото най-големите консуматори на рекламния па­зар са телевизиите, защото те имат многомилионен рейтинг. После следват големите сай­тове, големите информацион­ни агенции. И накрая сме ние, по-дребните играчи, регионал­ните. Не казвам не давайте на никой друг, казва да се оценя­ва на всеки труда. В Топ Преса работим денонощно в името на нашите читатели. Всички местни медии са догонващи. Хората го знаят това. Ние пра­вим много в тяхно име.

– Рекламодателят има ин­терес максимален брой зрите­ли и читатели да гледат мате­риалите и да четат статиите…

– Не само това. Рекламода­телят има интерес някой да му разясни таргетирането на публиката. Има интерес някой да му разясни къде би било по-добре да се позиционира неговото послание. Реклама­та не е един банер в сайта или едно каре във вестника. Шо­кът е, че Топ Преса е най-оп­тимална в ценообразуването. Най-пресният случай е, че дойде една гръцка фирма, която казва, че ние й предла­гаме реклама в седем медии, които имам възможност аз да управлявам и им предлагаме цена, почти 30% по-ниска, от­колкото само един-единствен сайт. Аз не искам да комен­тирам колегиалната алчност. Аз мога да коментирам това, което ние можем да предло­жим. Рекламата не е да сло­жиш само един банер. Бане­рът е присъствие. Ти трябва да разясниш на читателя, че си прав, трябва да говориш, да показваш, да доказваш! Ние наложихме и друг модел. Ма­совият модел в Югозападна България бе

„ДА НИ ПЛАЩАТЕ, ЗА ДА НЕ РАБОТИМ“.

Като работиш около едно управление, ще намериш и грешките му, а не всички ръ­ководители искат тези грешки да се разкрият публично. Това е старият модел. Видя се, че много представители на мест­ната власт делегират права на неправилните хора. Систе­мата им не работи качестве­но. Хората са недоволни. Това недоволство ще се отрази на техния личен рейтинг и на из­борите. Но, когато един умен и мислещ ръководител инвес­тира в медии, които да бъдат коректив на това управление, да имат този мащаб да кон­тролират, тогава се получава безупречен резултат. Има кой да следи, има кой да прави мониторинг. На Запад има такива компании, да не кажа детективски, по-скоро проуч­вателни. Един ръководител не може да следи структура от 200 – 300 човека. Има навре­ни някакви мишчици по каби­нети, които не само не вършат работа, но и отблъскват хора­та. Като тропнеш на вратата, той ти казва да идеш утре. Много кметове не са съгласни с това. Единствено едно рабо­теща добре медийна структу­ра, каквато е нашата, би била много полезна в контрола на това нещо. Не защото ние сме най-умните, просто защото при нас е отворено за гражда­ните. При нас всеки сигнал се разглежда. Това не го прави никой. При другите всичко се покрива. Когато един човек инвестира и бъде максимал­но открит пред хората, казал съм го винаги „Не подценя­вайте хората“. Както вижда­те, един референдум е на път да измете цялата затлачена политическа система. И аз се надявам това да се слу­чи. Същото нещо е и в нашия бизнес. Трябва да се работи иновативно. Когато един чо­век инвестира в качествена медия, резултатите му са ви­соки. Изчиства си вредния дивеч по този начин, от така наречените паразити. Трябва да имаш постоянната кому­никация с тези, които са те сложили там, както Топ Преса е в постоянна комуникация с нейните читатели, които реал­но плащат нашите заплати. Те са нашия основен доход. Те правят една медия независи­ма.

– С какво сме най-полезни на нашите читатели?

– С обективността. Когато има снимка и текст, е едно. Но когато има и видео, е друго. Ние правим еволюция. Пуска­ме на живо, правим интернет стрийминг. Ще ни запомнят с обективността. Ние ще запом­ним тази година с все по-пови­шаващото се доверие към Топ Преса. Ние работим от сърце, пишем от сърце. Да, понякога има и грешки, но с тази сърца­тост ще ни запомнят вече шес­та година.

– Какво би им пожелал на нашите читатели за новата го­дина?

– Напомняме им всеки ден, че работим за тях. Няма чо­век, който да е върнат и не е поет неговия случай. Читате­лят е нашият Бог. Ние изпо­вядваме неговата религия. За читателя може да се говори само хубаво и да му се поже­лае здраве, дълголетие и мъд­рост, да отсява качеството от глупостите. Не казвам, че при нас няма глупости, ние сме свободна форма. Ние предла­гаме това, което се търси. Ако читателят ми каже да снима­ме тризначките във фитне­са голи, ние ще ги снимаме. Правим това, което ми кажат нашите читатели. (…) Подмол­ната ни конкуренция създава такива продукти като нашата. След време, ако Топ Преса влезе в по-голяма медийна група, на нейно място ще дой­дат нови, млади, иновативни хора. Не мога да си обясня, че някой хора приемат тази ра­бота като кокал, който не се пуска. Това е мечтата на все­ки един човек, да се разви­ваш, да работиш 20-30 години и след това да дойдат едни млади и да те отвеят.

НЕ МОЖЕ СТАРИТЕ ПЪРДАЛА ДА СТОЯТ ПОСТОЯННО.

Ще има нови и нови ще ид­ват. Топ Преса винаги е била отворена. Топ Преса е съз­дала кадри. Топ Преса про­извежда хора. Желая здраве на нашите читатели, че стоят плътно зад нас, че винаги ни подкрепят, че пълнят нашите броячи с рейтинг, че купуват нашите вестници. Доказахме, че това е правилният избор. Да сме живи и здрави. Дого­дина нови проекти, нови неща. Топ Преса няма да ви остави да скучаете

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене