Римляни вдигнали град до минерални извори

Близо до Огняново е древният римски град Никополис ад Нестум. Той бе реставриран наскоро. Туристическият обект е разположен върху 100 декара. Лековитата минерална вода в Огняново е находка още от римско време. Тук римските войници са лекували своите рани. Изворите са с отлични лечебни качества и са цяр за над 100 болести.

Все повече туристи посещават Гърмен заради късноантичния град Никополис ад Нестум, който се превърна в туристическа атракция. Целта е регионът да се превърне в предпочитана туристическа дестинация, а местните хора да се гордеят и с миналото си, и с постигнатото днес.

„Напливът на гости помага и за развитието на икономиката в района“, твърди кметът на общината Минка Капитанова. По проекта бяха реставрирани и консервирани кулите, крепостните стени, късноантичните терми. Монтирано е ефектно осветление, изградена е мрежа от алеи, за да могат туристите по-добре да възприемат обекта. Има приемна зона, разшири се съществуващият паркинг.

Достави се туристическо ретро влакче, което пътува по маршрута Никополис ад Нестум-Огняновски минерални бани. Изгради се малък амфитеатър, в който да се провеждат различни фестивали и събития.

Древният град Никополис ад Нестум е построен в късно-римската епоха, през 106 година, от император Траян в чест на победата му над даките. Селището е едно от малкото запазени в България и единствено в Родопите от периода на римското владичество на Балканите. Обявено е за археологически и архитектурен паметник.
www.standartnews.com

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене