ОФК Пирин има огромни дългове, каза пред журналисти кметът на Благоевград Методи Байкушев

Общинският футболен клуб Пирин има огромни дългове, каза пред журналисти кметът на Благоевград Методи Байкушев. Той посочи, че задълженията за осигуровки са „огромни“, по последна информация надхвърлят 270 хиляди лева, има задължения и към доставчици и футболисти.

Байкушев заяви, че за него е „шокиращо“, че на пресконференция бившият кмет на Благоевград обяви, че оставя клуба в „цветущо“ състояние и без никакви дългове.

„Всъщност клубът има огромни дългове и точно нула лева по сметките“, посочи Байкушев и допълни, че в понеделник по сметката на Пирин ще бъдат преведени седем хиляди лева, за да могат да се проведат следващите мачове, които средства са част от субсидията за детско-юношеската школа.

На въпрос приета ли е оставката на управителя на клуба Атанас Дафинов, кметът на Благоевград посочи, че решенията кой да управлява общинските дружества, каквото е и ОФК Пирин, се взема от Общинския съвет, но този въпрос ще бъде повдигнат още на следващото заседание, което се очаква да бъде насрочено за петък (24 ноември).

„Надявам се, че дотогава ще намерим и ще предложим човек, който временно да изпълнява тази длъжност и който ще поеме ангажимент да опита да извади клуба от това състояние“, добави Байкушев.

Във връзка с бъдещето на футболния отбор, кметът на Благоевград каза, че към момента Общината не може да поеме със сигурност ангажимент, че ще успее да спаси клуба.

„Тепърва трябва да влезем и да установим какво е реалното състояние“, обобщи Методи Байкушев. Той допълни, че трябва да има нов управител, който да „извади“ счетоводната информация и обществеността да бъде информирана.

„Аз наистина недоумявам как може целият град да знае, че този клуб е затънал в дългове, някой да излиза и да казва, че го оставя без дългове. Казвам край на това, от тук нататък община Благоевград ще изнася само истинска информация за състоянието както на администрацията, така на финансите на общината, на дружествата и на предприятията“, заяви още Методи Байкушев.

На журналистически въпрос за проверка на Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) в общинската администрация, Байкушев каза, че проверката приключва, очаква се доклад, но за момента няма подробности.

„Така или иначе ние ще сигнализираме органите във връзка с гигантската финансова дупка, която открихме и чийто измерения всеки изминал ден става все по-сериозни“, добави Методи Байкушев и допълни, че още утре ще внесе доклад в Общински съвет – Благоевград за реалните измерения на финансовото състояние на общината, изготвен и съгласуван от експертите във финансовата дирекция.

„По-късно ще сезирам и компетентните органи, за да се направи проверка от страна на АДФИ, Сметната палата, ако трябва и от прокуратурата, за да се изясни къде са парите на Благоевград“, посочи Байушев.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене