Тагарев: Хипотеза за връщане на наборна служба не стои

/ БТА
„Тези, които поставят въпроси, не се интересуват от отговори. Те искат да разширят своята избирателна основа“, каза в коментар за вота на недоверие министърът на отбраната Тодор Тагарев. Пред БНР той посочи още, че сериозно обсъждане няма, има политически и други внушения. Вотът на недоверие беше внесен на 8 ноември от „БСП за България“, „Възраждане“, „Има такъв народ“ и независим депутат. Той е заради „неспособността правителството да гарантира националната сигурност и отбраната на страната“.

По думите на министъра евроатлантическата ориентация е фундаментът на това управление. В момента се прави стратегически преглед в сферата на отбраната. „Тези с вота водят дезинформационна кампания. Само това е поводът за спад в броя на курсантите“, каза военният министър. Той напомни, че от 35 години за първи път Сухопътни войски ще получават нова бойна техника. Това става с повишаване на бюджета.

По отношение на модернизирането България има свои ангажименти. Превъоръжаването не е евтино. Трудно ще бъде компенсирано изоставането от около 30 години, обобщи Тагарев. Хипотеза за връщане на наборна служба не стои. Но трябва да се намери форма повече хора да минат базова военна подготовка. Един от хипотетичните варианти е тези, които работят за държавата, да имат такова обучение, обясни той.

До две седми седмици Тагарев ще внесе в Министерския съвет програмата за инвестиции. 

Заедно с президента професионално решаваме проблеми. Имаме някакви разминавания, но в срещите ни се придържаме към споделените професионални ангажименти, посочи Тагарев.

Министерството на вътрешните работи не се прави по-най-добрия начин при охраната на протеста пред Националния стадион преди дни, каза военният министър, според когото отделни полицаи надвишили правата си, каза още министърът на отбраната.

 БНР, БТА

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене