WP гръмна с новина за САЩ и сделка с Израел и ХАМАС

Става въпрос за прекратяване на огъня и освобождаването на заложници

Израел и ХАМАС са близо до споразумение с посредничеството на САЩ, което ще освободи десетки жени и деца, държани като заложници в Газа, в замяна на петдневна пауза в боевете. Това са заявили източници на Washington Post, запознати с новите условия.

Освобождаването, което може да започне през следващите няколко дни, ако не се появят проблеми в последния момент, може да доведе до първата продължителна пауза в конфликта в Газа.

Подробният набор от шест страници с писмени условия изисква от всички страни в конфликта да спрат бойните действия за най-малко пет дни, докато първоначално 50 или повече заложници бъдат освободени на по-малки групи на всеки 24 часа. Не стана ясно веднага колко от 239-те души, за които се смята, че са в плен в Газа, ще бъдат освободени съгласно споразумението.

Въздушното наблюдение ще следи движението по земята, за да се осигури паузата във военните действия. Спирането на бойните действия има за цел също така да позволи значително увеличаване на количеството хуманитарна помощ, включително гориво, което да влезе в обсадения анклав от Египет.

След след публикуването на статията на WP, говорителят на Съвета за национална сигурност Адриен Уотсън e написал в Х, че „все още няма сделка, но продължаваме да работим усилено, за да постигнем такава“.

Очертанията на сделката са съставени по време на седмици преговори в Доха, Катар, между Израел, Съединените щати и ХАМАС, косвено представлявани от катарски посредници, според арабски и други дипломати. Но досега оставаше неясно дали Израел ще се съгласи временно да спре офанзивата си в Газа, при условие че условията са подходящи.

Говорител на израелското посолство във Вашингтон е заявил късно вечерта на 18 ноември, че „няма да коментираме“ нито един аспект от ситуацията със заложниците.

Повече от 100 държави, с изключение на САЩ, призоваха за пълно и незабавно прекратяване на огъня.

Израел и палестинското движение ХАМАС може да обявят постигането на споразумение за освобождаване на заложниците в следващите два-три дни, съобщи по-рано ABC News, като се позовава на високопоставен служител на еврейската държава.

blitz.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене