Сребърният извор – една от магичните емблеми на град Добринище

Такава красота само Господ дава – прекрасна планина и лековити минерални извори. Защото гората и водата даряват здраве и дълголетие. А в град Добринище те са и препитание за повечето жители. Местните хора разказват, че богатите природни дадености са в основата на кръщаването на населеното място. Още в древни времена първите заселници по тези места така били пленени от красотата на района, че не спирали да се оглеждат наоколо, да цъкат с език и да повтарят: „Добри неща, добри неща”.

17 са минералните извори с доказани лечебни качества, 18 литра в секунда е дебитът им. Най-известен е Сребърният извор, който е много богат на история. Някога, в древни времена, в него се къпели с часове римляните, които живеели по тези места. Сега лековитата вода привлича хиляди туристи от страната и чужбина. Прочутият извор блика в Добринище, намира се близо до пътя за Гоце Делчев. Заради лековитата вода тук всеки ден идват стотици хора от съседните населени места, от други общини, пътници от цялата страна и чужбина. Те слизат в дола край реката по стъпала, като носят туби и шишета, за да си налеят от лечебната вода.

Водата в Сребърния извор става и за миене, и за пиене. Температурата й е между 30 и 40 градуса, богата е на сребърни йони. Тя е бистра, без мирис и утайка, слабо е минерализирана. Лечебните й свойства се знаят от десетилетия, изследвана е многократно от специалисти. Не само тукашните, но и хората от съседните общини, както и от цяла България, са научили, че водата лекува много болежки  на опорно-двигателния апарат, периферната нервна система, гинекологични, кожни, бъбречни и стомашно-чревни заболявания, невралгии, ишиас, лумбаго, ревматизъм, жлъчка, бъбреци, цистити, кожни заболявания и други болежки. „Най-много помага за лечение на очите. Те трябва да се плискат с водата по няколко пъти на ден. Сребърната вода е много ценна и за рани, с нея те заздравяват много бързо и не болят толкова много”, уверяват жителите на град Добринище.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене