Атанасова: В сряда ще покажем, че евроатлантическото мнозинство го има

Десислава Атанасова
Председателят на ПГ ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова заяви, че са проведени много интензивни разговори, в които участва Асен Василев. „От своя страна ние и колегите от ДПС поставихме няколко условия – в сряда двете парламентарни групи ще участват в кворума на НС и ще покажем, че евроатлантическото мнозинство го има“, обяви Атанасова пред журналисти.

Тя посочи и условията. Първата тема – дерогация на „Лукойл“, втора тема Закон за държавния бюджет и трета тема – Демонстрация на евроатлантическото мнозинство. „Получихме гаранции от колегите, от ПП-ДБ, в лицето на г-н Василев, че занапред няма да има случаи, в които тяхната парламентарна група ще гласува заедно в различно мнозинство с „Възраждане“, БСП и ИТН“, заяви Атанасова.

По темата с дерогацията, Атанасова каза, че тя ще бъде отменена в две стъпки – първата стъпка от 1 януари спиране на квотите за износ, а втората от 2 март окончателна отмяна на дерогацията. За този преходен период са се съгласили единствено и само за да няма финансови сътресения на пазара, а именно тези щети от повишение на цената на дизела и бензина. „Намерихме възможности всички искания на парламентарните групи да бъдат удовлетворени“, допълни тя.

Теменужка Петкова заяви, че от ГЕРБ са имали множество бележки, по отношение на представения проект за бюджет 2024 г. „След проведена среща в НС с министър Василев, в рамките на един експертен диалог, ние представихме своите притеснения и своите претенции към предложената бюджетна рамка“, допълни тя. По думите й са провели много конструктивни разговори с министър Василев и са успели да постигнат споразумение по отношение параметрите на бюджета. „Към днешна дата мога да кажа, че по темата бюджет ние сме постигнали съгласие“, категорична бе Петкова.

Министър Асен Василев благодари на Цонев и Петкова за разговорите. „Има една основна промяна в бюджета, която е свързана с това, че отпада вноската от Газпром, като не е 100% сигурно, че ще бъде реализирана от приходната част, а в същото време със същата сума се намалява и разходната част в частта капиталови разходи“, заяви финансовият министър. Той обясни, че капиталовите разлики падат от малко над 12 милиарда до малко под 10 милиарда лева. Останалата част на бюджетната рамка остава непроменена. „Ще преработим бюджета в този му вид, за да може той да мине през малката и голямата тристранка, съответно да бъде прието от МС“, допълни Василев.

dariknews.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене