Откриха стотици мъртви риби в дупнишката река Джерман

Сигнал за умряла риба в река Джерман в района на Наковия мост на Дупница вдигна на крак  контролните органи. В социалните мрежи се появиха клипове, на които се виждат стотици мъртви риби в най-голямата река, пресичаща града.

След подаден сигнал на място пристигнаха екипи на ИА „Рибарство и аквакултури“, „Басейнова дирекция – Благоевград“, РИОСВ, както и от отдел “Екология“ на община Дупница. Взети са проби от водата и от рибата, за да се установи причината за смъртта.

„Още рано сутринта видяхме пяна във водата, имаше и особен мирис. По-късно забелязахме и умрелите риби, бяха поне 100 на брой. Сега са останали малките рибки, които са между камъните. Течението отнесе по-големите, бяха обърнали корем и сега се носят към Струма. Това е престъпление! Много хора незаконно изхвърлят всякакви неща във водата. Това може да е довело до замърсяването, а оттам и измирането на рибата“, разказаха натъкнали се на зловещата гледка риболовци от района на кв. „Развесена върба“, намиращ се в центъра на Дупница.

„Чакаме резултати от пробите, които трябва да ни предоставят в срок от една седмица Изпълнителната агенция по околна среда и БАБХ. Не знаем кой е извършителят, но аз за първи път виждам толкова много умрели риби. Загинали са рибки от много видове, както едри, така и новоизлюпени. Става въпрос за много висока смъртност“, каза Димитър Димитров- гл. инспектор в ИАРА –Дупница.

Той обясни, че сигналът е подаден във ведомството на 15 ноември към 8,00 часа. Веднага е сформиран екип, заедно с РИОСВ -София, за да дойдат на място и да предприемат необходимите действия.

Първоначално е направен обход на река Отовица в района над с. Самораново до вливането й в река Джерман в Горна махала в Дупница. Установено е било, че по р. Отовица няма мъртва риба. Обход е направен и по протежението на р. Джерман, като малки мъртви рибки са установени и в р. Джерман след с. Крайници. Взети са проби.

Предполага се, че отравянето е от препарати или торове, използвани в земеделието, или от изпускане на канализационни утайници.

Юлияна КОЛЧАКОВА

 

 

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене