Кръгла маса на читалищата в Кюстендилска област

Идеи за развитие на читалищната дейност и промяна в нормативната им уредба коментираха на кръгла маса в областната администрация– Кюстендил.

Тя бе под надслов: „Нови идеи – нови възможности“, организирана съвместно от Съюза на народните читалища и Областната администрация.

Кюстендил е втората област след Русе, в която се организира кръгла маса от подобен тип. Повод за събитието е навършването на 20 години от приемане на Конвенцията на ЮНЕСКО за опазване на нематериалното културно богатство.

По време на кръглата маса д-р Николай Дойнов, з.ч.д. председател на Съюза на народните читалища, представи своите идеи за промяна в нормативните актове, касаещи читалищната дейност. В хода на дискусията д-р Дойнов отговори на конкретни въпроси, зададени от присъстващите председатели и секретари на читалища от цялата област Кюстендил.

Участниците в кръглата маса бяха категорични, че в по-малките населени места читалищата играят изключително важна роля както за културния живот, така и за развитието на социалния живот. Отчетено бе, че там, където са закрити училищата, детските градини, пощенските станции, само читалищата носят „искрица светлина“ на местните хора. “За поддържането и разпространението на българските традиции и духовност по места най-голяма роля имат читалищата”, изразиха своето мнение участниците в събитието.

На кръглата маса присъстваха Василка Манчева – директор дирекция “АКРРДС” към ОА, Иван Андонов – член на Върховния читалищен съвет и председател на Читалище “Братство 1869” в град Кюстендил, както и десетки читалищни дейци от областта.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене