Административен съд – Благоевград извърши проверка на изборни книжа от избора за общински съветници в община Банско

Административен съд – Благоевград даде ход на делото, образувано по жалба на Петър Сакарев, кандидат за общински съветник от листата на ПП ГЕРБ в община Банско против Решение № 130-МИ/30.10.2023г. на Общинска избирателна комисия – Банско за определяне изборните резултати за общински съветници в община Банско. Решението е оспорено с доводи, че е издадено въз основа на неверни записани данни в протокола на ОИК – Банско.

По искане на жалбоподателя, съдът допусна проверка истинността на вписаните данни в протоколите на посочените от жалбоподателя секционни комисии №4 и №7. Извършената проверка в съдебна зала, чрез оглед и преброяване на бюлетините, установи неотчетени в протоколите на секционните комисии, съответно и в протокола на ОИК – Банско, шест действителни бюлетини с преференция за жалбоподателя.

Съдът разпореди изготвяне на математическа експертиза, която да установи променя ли се изборната квота и разпределението на мандатите, отразени в оспореното Решение № 130-МИ/30.10.2023г. на Общинска избирателна комисия – Банско за определяне изборните резултати за общински съветници в община Банско.
Следващото заседание по адм.дело №1059/2023 е насрочено за 14.11.2023г. от 9:00 часа.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене