Административен съд – Благоевград разглежда жалбите относно решение на ОИК – Благоевград

Административен съд – Благоевград даде ход на делото относно жалбите на кандидатите за общински съветници Антония Сивикова , Ваня Алексиева, Злата Ризова, Магдалена Прътева и коалиция „Продължаваме промяната – Демократична България“, с които оспорват решението на ОИК – Благоевград за избор на общински съветници.

Адвокатите на жалбоподателите настояха за повторно преброяване на гласовете в някои от секциите. Според Злата Ризова, която не бе представлявана от адвокат, гласовете не са отчетени правилно от секционните избирателни комисии и така са приети от ОИК. Тя настоя за повторно преброяване на гласовете във всички секции.

Адвокатите на жалбоподателите настояха за преглед и на записите от видеонаблюдението в някои секции.

Председателят на ОИК, Мартин Бусаров, заяви че записите не се съхраняват от комисията и счете за неоснователни исканията на ответната страна, оспорвайки всички жалби.

В открито заседание съдът допусна проверка и преброяване на подадените в СИК № 54 и СИК №87 бюлетини за общински съветници. Съдът отхвърли искането за проверка на изборните книжа и в други секционни комисии, тъй като протоколите не съдържат данни, които да водят до съмнение в отчетените резултати – няма отбелязани спорове, нито особено мнение на членове на секционни комисии.

Съдът уважи искането за преглед на видеозапис на броенето на бюлетините в СИК № 125 в община Благоевград.

Следващото заседание по делото е насрочено за 16.11.2023г. от 11:00 часа.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене