СТОЙЧО БАНЕНСКИ: МЕЧТАЯ ЗА БАНСКО КАТО ВИЗИТНА КАРТИЧКА НА БЪЛГАРИЯ!

Днес аз сключвам с гражданите на община Банско обществен договор за искрено доверие, реална прозрачност и ежедневна работа.

Уважаеми съграждани,

в живота има моменти, които винаги изненадват човека, колкото и да се е подготвял за тях. Колкото и да е логичен резултатът след години административен и политически опит, след обединението около кандидатурата ми на толкова партии, организации и личности, след една позитивна и правилна кампания – въпреки това, да осъмнеш натоварен със съдбата на една община, е отговорност, с която трябва да се свикне. Благодаря на всички, които повярваха в моите сили в съревнованието за кметския пост. На първо място това са моите най-близки приятели и колеги от Сдружение „Бъдеще за община Банско“, с които вървим към целта вече дванайсет години. Аз ги имам за братя по дух – заедно избрахме кандидатите, заедно се мотивирахме, заедно извървяхме пътя.
Важна беше подкрепата, която получих от редица партии като ГЕРБ, ВМРО, ИТН, ВОЛЯ, които допринесоха за още по-голямата убедителност на резултата ми. Предстои да направим детайлен анализ на протеклите избори, за да видим ясно къде тази подкрепа е била истинска и къде формална.

Благодаря за доверието, което ми дадоха редица граждански, професионални и неформални организации, чиято дейност познавам от предишните си мандати на заместник-кмет и с които проведохме редица срещи в хода на кампанията. Те са важни за цялостната бъдеща дейност на общината. Ценя подкрепата на местният бизнес, който е гръбнакът за още по-ефективното развитие на икономиката в общината ни. Аз съм съмишленик на тези жени и мъже, които осигуряват поминък на съгражданите ми и честно заплащат дължимото на хазната.
С радост отбелязвам подкрепата от голяма група учители, лекари, социални, читалищни и музейни работници и самодейци, служители в отделните сфери на държавния и общинския сектор, които повярваха в необходимостта от още по-осезаемо развитие на Банско като средище на икономиката, туризма, спорта и духовността.

Накрая, но не по важност, държа да благодаря за подкрепата от страна на пенсионерите в община Банско. Това са хората, сред които съм израснал, където е минало детството и младостта ми. Това са нашите баби и дядовци – онези, които успяха, въпреки тежестите на времето, да ни направят хора и да ни дадат простор за развитие. Заедно с децата те винаги ще бъдат привилегировани в нашите сърца и ще им бъдат гарантирани достойни старини.

Дами и господа,

община Банско се развива положително през годините. Растежът е продукт на усилията на много управленци, част от които вече не са между нас – като Райна Балева, Александър Мацурев, Борис Велянов и Александър Краваров. На онези, които днес са тук – Любен Стефанов, Георги Тасев, Петър Баряков, Георги Икономов, Иван Кадев, поднасям признанието си за постигнатото и ги уверявам, че ще взема най-доброто от всеки един от тях. Благодаря ви!

Приоритетите за управление, с които стартирах кампанията, са подредени по логика и последователност, съобразени както с личния ми опит, така и въз основа на работа на експертния ми екип. Искам да успеем да удвоим бързината и да задълбочим промените. Искам Банско да е не просто първенец в региона. Мечтая за Банско като визитна картичка на България! Това е благоденствието на населението, удобната инфраструктура, качественото образование, екологията, спорта, туризма, свободното време, политиката за младите.
Ние трябва да осъзнаем, че сме благословени с природа и човешки дух, за да бъдем не конкурент на останалите, а пример за тях. Мястото на Банско не е в редицата, а пред скобата!
В това отношение бих искал да подчертая дългогодишните усилия и инвестиции, които ежедневно влага най-големият ни външен инвеститор в лицето на ЮЛЕН АД, с който превърнахме Банско в туристически и спортен център на европейско ниво. Надяваме се това сътрудничество да върви все така напред и нагоре.

Скъпи съграждани,

Банско е съставна община и новото ръководство от сърце и по убеждение ще развива всичките й части. Ще работим за добруването на Добринище, Филипово, Места, Осеново, Гостун, Кремен и Обидим. В управленската ни програма са залегнали редица планове за тях и в мое лице те ще имат партньор и добросъвестен ръководител.
Желая успех и кураж на всички избрани и назначени кметове, с които ще вървим заедно.
Очаквам новият Общински съвет да скъса с вредната и омаловажаваща практика да се дели на лагери по интереси и да обслужва егоизма на членовете си. През последния мандат се нагледахме на сцени, които не правят чест на една европейска власт.
Опитът ме е научил да помня миналото, но да гледам най-вече в бъдещето. То е единствено важно за нас и нашите деца. И ако някога обърна поглед назад, то е само, за да си припомня с кого това бъдеще няма да може да се случи по правилния начин и да се предпазя в името на общото благо. Тук е мястото да уверя всички представители на общинската администрация и звената, с които общината работи съвместно. Аз не съм реваншист, но не съм наивник. Единствената преценка, която ще важи за администрацията, е професионализмът на работното място и лоялността към общите ни цели. Не ме интересува кой къде членува, кого харесва и пред чий олтар се изповядва – стига това да не пречи на работата на общината и не смущава колектива й. Очаквам не интриги, а доверие; не формализъм, а работа от сърце. Тогава ще намерите в мое лице съмишленик и съратник. Но и справедлив съдник за действия, които уронват престижа на община Банско и вървят срещу интересите и цели й.

Уважаеми съграждани,

казват, че най-тежък за бореца е мигът на свободата. Не борбата, не лишенията и не болките, а именно мигът на свободата. Защото, едва когато победиш, осъзнаваш, че постигането на една цел не е краят, а само началото. Аз съм в началото на Пътя. С Божията благословия, с помощта на моите съмишленици и доверието на моите съграждани, от днес тръгвам по него. И се надявам един ден, когато сляза от него, да има достатъчно протегнати длани, които да стисна.
Времето на противопоставянето свърши. Разделението в тази община е минало!
Днес, като новоизбран кмет, аз сключвам с гражданите на община Банско един обществен договор за искрено доверие, реална прозрачност и ежедневна работа.
Благодаря за доверието и напред!
И нека Бог да е с нас!

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене